Ugrás a fő tartalomra

Itt a klip: Délvidéki tragédia inspirálta a Heavenhike új dalát

A Heavenhike dala egy szomorú hercegszántói történetről szól, amelyben egy fiatal, 18 éves fiú végez a szerelmével. A szerb-horvát tragédiát feldolgozó táncjátékhoz született a Szeánsz, amely a csapat ősszel megjelent, ElőreBeSzóltunk című lemezén is helyet kapott.

A Heavenhike szeptemberben jelentette meg második, ElőreBeSzóltunk című nagylemezét. Az alapvetően pörgős albumon egy ballada is helyet kapott, a Szeánsz, amely egy tragikus történetet dolgoz fel. A dalt eredetileg egy táncjátékhoz írták: „Reusz Gábor, a zenekar dobosa Hercegszántón él, a magyar-szerb határ közvetlen szomszédságában. A község polgármestere, Varga Gábor kért fel bennünket 2019 derekán, hogy írjunk dalt egy készülő táncjátékhoz, amelyet egy – a Délvidéken azóta is sokat emlegetett – megtörtént, tragikus, regénybeillő eset inspirált” – meséli Vincze Péter, a zenekar frontembere. - „Az évszám 1929. Egy báli éjszakán Lukity Radoljub lelövi szerelmét, Mándity Anicát, majd másnap magával is végez. Az okok: vallási, nemzeti – szerb-horvát – ellentétek. Erről a modern Rómeó és Júlia történetről 2020 nyarán, a már említett táncjáték kereteiben emlékeztek meg Hercegszántón. A darab zenei részét ifjabb Csoóri Sándor szerkesztette, a táncos betétekért pedig a Magyar Állami Népi Együttes koreográfusa, Nemes Szilvia felelt. A pandémia sajnos némileg közbeszólt, így sem az általunk írt dal, sem maga a színdarab nem kaphatott kellő figyelmet, s a tervezett országos bemutatóra sem kerülhetett sor.”

A Szeánsz zenei alapját Németh Miklós, a csapat gitárosa írta, a szövegért pedig Péter felelt: „Hasonló tapasztalatunk természetesen nincs, viszont veszítettünk már el – így vagy úgy - meghatározó embereket az életünk során. Ismerjük a kiszolgáltatottság, a reménytelenség és a kilátástalanság érzését. Ebből következően a dalszöveg monológ a fiú perspektívájából - a végső elkeseredés, a lemondás, a talajvesztettség monológja, melynek konzekvenciája: nincs más opció, csakis a nemlét, hisz maga az élet sem kínál a lány és az ő számára ennél többet.”

A dalhoz készült videót a Bajai Városi Színházteremben forgatták, a klipet pedig rendhagyó módon a lemez producere, Szabó Szebasztián készítette, aki egymaga felelt a felvételekért, a rendezésért és a vágásért is. A Heavenhike évzáró koncertje december 9-én, a Hunnia Bisztróban lesz.


forrás: Nagy Kátya