Ugrás a fő tartalomra

Szívfacsaró, egyben csodálatos volt a Siklósi Örs emlékkoncert

Siklósi Örs szeptember 4-én lett volna 30 éves. A februárban elhunyt zseniális zenésznek szerettek volna méltó emléket állítani az AWS tagjai, valamint pályatársai. Eredetileg szeptember ötödikén került volna sor a showra a Budapest Park színpadán, ám a covid közbeszólt (az egyik AWS tag lett beteg), így végül tegnap csendültek fel a jó ízléssel felépített modern-metal dalok.

Ez az este egyszerre volt hatalmas ünneplés, fergeteges show, ugyanakkor szívfacsaróan megható esemény. Többször kaptam magam azon, hogy potyognak a könnyeim, de szerencsére nevethettem is egy jót párszor. A színpadon az AWS mezítlábas zenészei (Brucker Bence, Kökényes Dániel, Veress Áron, Schiszler Soma) mellett valóban személyes jó barátok bizonyítottak egy, vagy több dal erejéig. Hallhattunk a tagoktól, a vendégektől remek kulissza titkokat, mulatságos, megindító történeteket, de néhány egyéb gesztust is láthattunk. Ilyen volt például, amikor a Road frontembere, Máté két kupica pálinkával érkezett a színpadra. Az egyiket Örsnek ajánlva törte szét, a másikat pedig megitta. A kis rituálé története, hogy a közös turnéállomásokon ezt a gyümölcspárlatot fogyasztották előszeretettel. Szem nem sok maradt szárazon... 

A műsort tekintve a korai angol nótáktól szépen lassan eljutottunk az AWS legnagyobb slágereiig. Jó néhány szerzemény egy-egy sora új értelmet nyert a szomorú történtek hatására, vagy váltak egyszerűen ars poeticavá. Az egyik kiemelkedő, legnagyobb pillanat számomra az volt, amikor a közönség énekes nélkül, egy emberként, szívvel-lélekkel énekelte a Viszlát nyár dalt. Szerintem odafent is hallotta az, akinek kellett...

A teljesség igénye nélkül olyanok bizonyítottak nem kis teljesítménnyel mind zeneileg, mind emberileg tegnap, mint Áron András Apey, Csongor Bálint, Diószegi Kiki, Gere Dorottya, Lukács Laci, Molnár Máté, Köteles Leander, vagy éppen Szivák Zsolti. Az este során befolyt összegből a tervek szerint létrejön a Siklósi Örs Alapítvány, amely keretein belül kiadják Örs még meg nem jelent verseit, dalait, tábort szerveznek az elhunyt előadó elképzelései alapján, valamint kezdő zenekarokat támogatnak majd pályázatok formájában.

A dalokat újra élőben hallva, zenész kollégák, példaképek, tanítványok, közönség gyűrűjében ismét bebizonyosodott, hogy Örs bámulatos művészeti, emberi nyomot hagyott maga után. Velünk marad, örökre. Mert ő mégiscsak egy Csoda, ami a földtől az égig emel.





fotó, szerző: nikiahatos