Ugrás a fő tartalomra

PREMIER! Új klippel és új nagylemezzel jelentkezett az Amberjack

Megjelent az Amberjack zenekar legújabb nagylemeze, High Road címmel, amelyet új klippel is kísérnek. A videó az új albumon szereplő Seven Times című dalukhoz készült.

Az Amberjack legénysége legutóbbi megjelenésük, a 2020 februári Promised Land óta alapvetően kicserélődött, az eredeti felállásból csak Láng Vince énekes maradt. A High Road című új nagylemez számos zenész kollaborációjával készült el: a dalszerzésbe Vince mellé beszállt Gábor Andris (Ozone Mama), Makay András, Hantó Doma és Csaba András Joe (Mad Robots) is. A banda új albumán közreműködött még Boros Béla és Csaba András Joe (basszusgitár), Markó János (dob), Cséry Zoltán és Lukács László (billentyűs hangszerek), Gremsperger Juli és Tóth Kata is. A különböző stílusú zenészek együttműködéséből egy igazán izgalmas és változatos lemez született, amely azonban mégis arra törekszik, hogy modernebb felfogásban, de folytassa a zenekar korábbi hagyományait. A produceri feladatokat Gábor András vállalta, a felvételeket és a mixet Makay András készítette, a mastert pedig Hantó Doma (Phantom Mastering).


A Seven Times zenei alapja Csaba András Joe, a Mad Robots basszerosa fejében fogant, aki basszusgitárra írta meg az alaptémát. A SuperSize Recording stúdió pincéjében töltött hónapokig tartó vajúdás után az első komplett demot Makay Andris készítette el, az ő ötlete volt a poliritmia, míg a blues-os C-részt Vince hozta. Cséry Zoli ebben a dalban is odatette a tűzforró Hammond-szólót.

Joe így emlékszik vissza a dalírási folyamatra: „Vincét kb. 16 éve ismerem. Az elmúlt évben nagyot fordult vele a világ, így került egy olyan nehéz helyzetbe, ahonnan nem mindenki tud jól felállni. Ekkor kérdezte meg, hogy részt vennék-e egy szám megírásában a most megjelenő lemezre. Rögtön igent mondtam. Az élethelyzet, amibe került, nagyon megérintett, és miközben a dal témáit írtam mindig ehhez az érzéshez nyúltam. Ezért is volt a dal munkacíme ’Tabula Rasa’, vagyis tiszta lap. Kezdettől fogva abban gondolkodtam, hogy csendes, szomorkás önmarcangolástól szeretnék eljutni a kirobbanó végkifejletig, amit szerintem sikerült is megvalósítani.”


A dalszöveg emlékezetes körülmények közt jött létre – Láng Vince, a banda énekese 2020 szeptemberében egy borongós éjjel, egy és három óra között írta feltűrt nadrággal a Balatonban állva: „Azért emlékszem rá ennyire tisztán, mert annyira szürreális volt. Már napok óta hallgattam az alapot, de a poliritmia annyira megkavart, hogy nagyon nehezen tudtam elkezdeni énekelni rá. Közben ott forgott a fejemben, hogy milyen rohadt nehéz felállni a vesztes helyzetekből – ami a zenekarral kapcsolatos megélésem volt akkoriban. Éjjel egy tájban Füred elmosódott fényeit nézegettem dél felől és majd megfagytam a vízben, amikor beugrott a ’Fall down seven times, stand up eight times’-téma. Onnantól már pikk-pakk megvolt az egész.”

A klipről így mesél Vince: „A videoklipet a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói, Laczkó Dani és Varga Andrea készítették, akikkel a Majdnem Híres Rocksuli klippályázatán keresztül kerültünk kapcsolatba. Számunkra nagyon izgalmas volt, hogy animációs klipet készítettek, ahol mindegy egyes képkocka egy-egy festmény. Munkájukat korábbi mesterük, az időközben sajnos már elhunyt képzőművész-legenda, Révész László segítette.”

Az Amberjack lemezbemutató koncertje 2021. október 8-án lesz az újranyílt Gödör Klubban.


forrás: Horváth Luca