Ugrás a fő tartalomra

DEX Dalszerző Expo 2021: Ahol minden a dalszerzésről szól

2021. szeptember 16-án Budapest belvárosában, a Muzikum klubban jön az idei Dalszerző Expo. A szervezők mindenkit várnak, akik dalszövegírói, zeneszerzői képességeiket fejlesztenék, a dalszerzés üzleti oldalát ismernék meg jobban, vagy más alkotókkal találkoznának.

Az Artisjus szerzői egyesület idén negyedik alkalommal rendezi meg a Dalszerző Expót – a járványhelyzet miatt két részletben: a DEX első napja májusban online eseményként zajlott le, a második rész szeptember 16-án offline eseményként valósul meg. A DEX továbbra is a kezdő és a tapasztalt dalszerzők számára kínál gyakorlati tudást, karrierépítési lehetőséget, de kiemelt cél az is, hogy hosszú szünet után a dalszerzők újból találkozhassanak, és személyesen oszthassák meg tapasztalataikat egymással. A DEX ezért idén a hazai szerzői közegre fókuszál: a résztvevők magyar dalszerzők, zenei szakemberek műhelytitkaiba pillanthatnak be – előadások, workshopok, egyéni tanácsadások keretében.

A Speed mentoring program keretében a résztvevők személyesen találkozhatnak a zeneipar különböző területeinek – lemezkiadás, rádió, menedzsment – képviselőivel, akiktől személyre szabott választ kaphatnak kérdéseikre. Gerendás Dani workshopja a mai modern popzene hangszerelési kérdéseit járja körbe, programjának második részében pedig egy modern megszólalású popdal készül. Három, különböző stílusban alkotó gitáros – Little G Weevil, Füstös Bálint és Lukács Peta – közös workshopjának középpontjában a gitár és a dalszerzés kapcsolata áll. Hujber Szabolcs dalszövegelemző workshopján az előre beküldött dalszövegvázlatokról egyénre szabott észrevételekkel segíti a jelentkezőket, amelyeket útmutatóként a többi résztvevő is felhasználhat.

A DEX visszatérő programja a listening session: idén Somogyvári Dániel és Egyedi Péter ad útmutatást a programra előzetesen jelentkezőknek. Amíg a kortárs hazai hiphop kultúra sikeres szereplői (Krúbi, Dzsúdló, Gege) beszélgetnek szövegírásról és szerzői attitűdről, addig a filmrendező és filmzeneszerző közös munkájának sajátos viszonyát mutatja be Mendrei Miklós és Fodor Máriusz közös programja.

Hogyan profitálhat többet a dalszerző, aki nélkül nincsen dal? Az idei DEX külföldi előadója, Keith Jopling (MIdia RESEARCH) a dalszerzők zeneiparban elfoglalt jelenlegi helyzetéről és lehetőségeiről nyújt nemzetközi áttekintést.

Milyen környezet alkalmas az alkotáshoz? A megszokott hálószobai hangulat, vagy a legjobban felszerelt hangstúdió segíti a dalszerzőt? Erről beszélget az Abbey Road vagy hálószoba című program keretében Schoblocher Barbara, Weil András, Vitáris Iván és Szabó Benedek.

Jegyek még kaphatók, az esemény egyes workshopjain a részvétel viszont regisztrációhoz kötött – a honlapon olvasható, hogy mely programok ezek. A májusi online esemény felvételeit minden új jegyvásárló megkapja, tehát nem marad le semmiről az, aki csak most, a szeptemberi esemény előtt vált jegyet.

Az Artisjus számára kiemelten fontos, hogy minden résztvevő biztonságban tudjon részt venni a DEX-en.