Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Halott vagy

Idén eddig 28 könyvet olvastam el, az eddigi legnagyobb kedvencemet Sarah Pinborough Ne higgy a szemének írása jelenti. Ez a sztori valóban briliáns, lenyűgöző, hátborzongató és totál kiszámíthatatlan, de nagyon imádtam a szerző Ha addig élek is kiadványát is. Ezúttal a harmadik tőle olvasott történetről, a Halott vagy-ról mesélek neked, amely a trióból bár a legkevésbé ragadott el, mégis szerettem, nem csalódtam benne. Pinborough az egyik legfantáziadúsabb szerző, akitől mindeddig olvashattam.


A Halott vagy történettel a társadalmi elit köreibe utazhatunk el, két második feleség, Marcie és Keisha világába. Férjeik nagy múltú, vagyonos emberek, akiknek első házassága hol válással, hol halállal végződik. Marcie és Keisha kétes, zűrös, zavaros múltakkal házasodnak be ezekbe csillogónak tűnő, kaméleonokkal teli körökbe. Egy olyan világba, ahol egyesek akár gyilkolni is képesek a vagyonért, gazdagságért.

A baljós hangulatú könyv ezúttal lassan, ráérősen indul be, ugyanis eleinte a különböző karakterek belső vívódásait ismerhetjük meg. Aztán kapunk egy izgalmas szerelmi románcot, majd természetesen egy bűncselekményt. Pinborough ebben a könyvben is izgalmasan és rejtélyesen tekergeti, csavargatja a szálakat, így néhányszor elbizonytalanodtam, hogy valóban az-e az elkövető, akire én a kezdetektől gyanakodtam (igen, valóban ő volt az).

Van a sztoriban bőven szex, pénzéhesség, csillogás, hidegfejű nagy igazságok, női játszmák, bűnös élvezet, misztikum. Tagadás és titkok. Közvélemény és azok mániákus rabjai. Hullámvasút. Tény és való, hogy a korábban már említett könyvekben sokkal többször izgultam, sokkal jobban bevitt az erdőbe a szerző, de a figyelmem, a lelkesedésem ebben a szövevényes alkotásban sem lankadt egyszer sem. Meglepetést a thriller legvégén kaptam, mégpedig Marcie és Keisha kapcsolatát illetően.

Gondolataim az olvasás során: (SPOILER!)
- Ha valamit nagyon-nagy áron szerzünk meg (munka, lakás, kocsi, kapcsolat, barátság), akkor az időnként akkora energiánkat felőrli, hogy a megtartására már kevesebb marad. Főleg, ha elbizonytalanodunk, hogy megéri-e egyáltalán.
- Van, hogy ugyanaz a poén, ugyanaz a mondat az egyik ember szájából extrán vicces, szórakoztató, vagy éppen okos, míg egy másik embertől teljesen hatástalan.
- Szánalmas az, amikor meg akarják változtatni a másikat.
- Néha onnan jön segítség, ahonnan nem várjuk.
- Van, hogy egy okos ember is időként baromi nagy hülye.
- Túl sok időt, energiát töltünk el a „mi van ha” szitukkal.

Neked ajánlom:
- Ha kedveled a lájtosabb thrillereket.
- Ha bírod a teljesen fogyasztható misztikumot.
- Ha türelmes vagy akkor is, amikor egy sztori lassan indul be.
- Ha jót nevetsz az egyébként tök átlátszó női intrikákon.

Idézetek a könyv hangulatából:
„Hogyan magyarázhatná el ő, Marcie, hogy a szerelem nem elég? Az élet nem mozifilm.” (218. oldal)

„A férfiak mindig azt hiszik, hogy az ő érzéseik mélyebbek a mieinknél, amikor a helyzet róluk szól – folytatta Iris. – De ez nem igaz. Csak ők nagyobb hűhót csapnak az érzéseik kapcsán. És nekik a nőkhöz képest olyan ritkán vannak mély érzéseik, hogy szörnyen meglepődnek, amikor rájuk törnek.” (302. oldal)


Értékelés: 6/5
Szerző: Sarah Pinborough
Cím: Dead to her / Halott vagy
Borító: Kim Blomqvist, Julianna Lee
Kiadó: 21. század kiadó
Kiadás: 2020
Oldalak száma: 399

szerző: nikiahatos