Ugrás a fő tartalomra

Itt a lemez: Pastel Days címen megjelent a Paperdeer második albuma

Pastel Days címen megjelent a Paperdeer második albuma. Az alternatív elektronikus zenei formáció dalai a múltból a jövő felé tartanak, ez a játékosság pedig mind a duót alkotó Biró Norbert és Kiss Benjámin élményei, mind a zenei hangzás tekintetében megtalálhatók. A Pastel Days lemezbemutatója július 10-én lesz a Központban.

A Paperdeer közel 6 évvel Fabled című debütáló albumuk után jelentkezett a folytatással, a Pastel Days-zel: “Az album nagyon sok kalandot élt meg. Szerettük volna, ha minél több emberrel tudunk együtt dolgozni mind zeneileg, mind pedig képvilággal kapcsolatban. A szövegeket Szabó Márton István költő barátunk írta, akinek a versei régóta nagyon tetszettek, így gondoltuk, tök sok művészi értéket vihetne bele verseivel a zenéinkbe. Plusz egy csomó közös élményünk van, hiszen egy gimnáziumba jártunk mindhárman, így rengeteg dologban hasonlóan is gondolkozunk. A zenékben egyre többet kísérleteztünk gitárokkal, basszus gitárokkal, és szintetizátorokkal, különböző saját hangfelvételekkel és szoftveres hangszerekkel, analóg és digitális effektekkel - próbáltunk minél több ötletet belerakni a hangzásba. Végül az albumot a Gainlab stúdióban kevertük” – meséli a lemez születéséről Biró Norbert.

A Pastel Days-ről négy számot már korábbról is megismerhettek a rajongók: az absztrakt animációt kapott Gazsiaftert, a Böbével közös Fortress-t, a ’80-as évek szovjet filmvilágát idéző, több szakmai elismerést kapott Regularityt és a korábbi utazásaikat megidéző, nyári hangulatú Morning Swellt.


Az album – a Morning Swell klipjéhez hasonlóan – részben olyan, mint Norbi és Benji közös emlékgyűjteménye, ahol a gimnáziumban született barátság bulijai mellett megbújnak a közös utazások emlékei és a saját sikereik is. “Mindig is tetszett, amikor több zene egymás után hallgatva valamiféle irányba halad. Ezt az albumot is így szerettük volna megcsinálni, pár korábbi zenénk mellé készítettünk még sok újat, amiket átvezetőkkel és átkeverésekkel próbáltunk hangulatilag lineárissá tenni. A koncepció a múlt és a jövő köré épül, a közös emlékektől a spekulálások felé tart. Az Us és a Gazsiafter például a közös bandázások, korai bulizások, blahás dürümözések hangulatát igyekeznek lefesteni, a Halldór már az én akkortájt induló snowboardos múltamat, míg a Youth a Benji álmodozásait idézik. A March 1 egy közös esti sörözés egy Balaton melletti mezőn, a Morning Swell a tenger és a szabadság érzés. A zenék az album közepétől fokozatosan egyre inkább a jövőt fürkészik, a viszonylag előre látható közeljövőtől a későbbi találgatásokkal járó érzésekig. Az Orbit Cityvel egy olyasmi “retro future” zenét szerettünk volna csinálni, amilyet a 70-es és 80-as években képzelhettek volna el az emberek a távoli jövő zenéjeként”.

A Pastel Days egyébként a Dánia-Budapest tengelyen született. Benji Budapesten él, Norbi pedig Dániában, így a két város között küldték egymásnak a dalötleteket, amiket később közösen dolgoztak ki: “A zenéket mindig együtt bontjuk ki, ekkor jönnek a közös improvizálások, kísérletezések, de az inspirációkat adó alapötletek általában külön-külön születnek. Talán így is a legjobb, hiszen ha ugyanabból a gondolatvilágból merítenénk a kezdetektől, akkor nem jutna eszünkbe semmi új a másikunk ötletét hallgatva. Így aztán kis szervezéssel simán összehangolható a közös zenélés, mindig hazautazom, amikor van pár jó ötlet, amit folytatnánk” – mondja el Norbi a közös munkáról.

A lemez elkészültére végül kifejezetten jó hatással voltak a lezárások, hiszen több időt tudtak együtt tölteni és a zenékre koncentrálni, valamint könnyebben elértek más előadókat is.

A dalokban számos vendégzenész is közreműködött. Énekel az albumon BÖBE, aki a Belau énekesnője is (a formációban egyébként Benji is zenél), Pettenkoffer Zsófi, a HERSELF énekesnője, Le Boum, aki korábban a Paper Planes dalukban is vokálozott és Vadász Viktória, Szurgyi Gergely gitárművész pedig a Regularityban gitározik. Több külföldi előadó is szerepel az albumon, például egy dán-japán folk énekes, a holland Alumna és az ausztrál Steve Tyssen is, akit Soundcloudon keresztül ismertek meg. A dalszövegeket Szabó Márton István költővel közösen írták.

A Pastel Days elérhető az összes online zeneáruházban és streaming felületen, élőben pedig július 10-én mutatják be a Központban az OIEE társaságában.


forrás: Nagy Kátya