Ugrás a fő tartalomra

Campus 2021: élelmiszermentéssel segít a LIDL a fesztiválon

A Lidl Magyarország csatlakozott a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület által szervezett kezdeményezéshez, melynek célja, hogy a Campus Fesztiválon keletkezett élelmiszerfelesleggel segítsék a rászorulókat, megóvva ezzel a környezetet is. Az áruházlánc szelektív hulladékgyűjtés biztosításával és fenntarthatóbb termékkínálattal is törekszik mérsékelni a Lidl FesztMarket ökológiai lábnyomát. Felelős gazdasági szereplőként a Lidl Magyarország fontosnak tartja, hogy a működéséből származó környezeti kockázatokat kezelje, környezeti hatásait csökkentse, védve ezáltal a természeti környezetet. Intézkedései a klímavédelem mellett a felelős hulladékgazdálkodásra és az élelmiszer-hulladék megelőzésére is fókuszálnak.

Az élelmiszerek kapcsán a cél az, hogy a lehető legkevesebb menjen kárba, az esetlegesen keletkező felesleg pedig hasznosításra kerüljön. A Lidl ezen törekvései érvényesülnek a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület kezdeményezéséhez való csatlakozással is, melynek keretében a vállalat az idei Campus Fesztivál ideje alatt, az értékesítésre nem kerülő, de emberi fogyasztásra alkalmas zöldség-gyümölcs és pékáru termékeit karitatív célra ajánlja fel. Az Élelmiszermentő Egyesület 2018 óta foglalkozik élelmiszermentéssel.

A Debrecen Város Önkormányzatával közösen elindított "Élelmiszermentő város" program keretében valamennyi élelmiszeripari szereplőnek lehetővé teszi, hogy a náluk keletkezett élelmiszerfelesleget jótékony célra fordíthassák. „A Campus Fesztiválon idén először biztosítjuk a szolgáltatóknak, hogy a náluk keletkezett élelmiszerfelesleget összegyűjtjük és eljuttatjuk a rászorulóknak, így csökkentve a rendezvény környezeti hatásait. Örülünk, hogy a Lidl élt ezzel a lehetőséggel, s csatlakozva programunkhoz még több hátrányos helyzetű családnak tudunk segíteni” – mondta Szántó László, az Egyesület elnöke.


Az élelmiszerfelesleg jótékony célú hasznosításán túl a diszkontlánc szelektív hulladékgyűjtés biztosításával is igyekszik hozzájárulni a fesztiválmegjelenésük környezeti hatásainak mérsékléséhez. „Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a Lidl FesztMarketben válogassuk szelektíven a hulladékot – ami része a mindennapos bolti folyamatainknak – hanem a vásárlóinknak is biztosítsunk erre lehetőséget. Az elkülönítetten gyűjtött papír- és műanyaghulladékot elszállítjuk a fesztivál területéről és gondoskodunk az újrafeldolgozásra alkalmas anyagok újrahasznosításáról” – nyilatkozott Tőzsér Judit a vállalat kommunikációs vezetője.

A diszkontlánc igyekszik fenntarthatóbb termékkínálattal kedvezni az alternatív és klímabarát táplálkozást folytatóknak is, akik a bio és vegetáriánus termékek mellett vegán növényi italt, joghurtot, frissítő jeges desszertet és vegán sajtburgert is találhatnak a Lidl Campus FesztMarket polcain. A gyümölcsök, zöldségek és a pékáruk csomagolására, szállítására újrahasználható zsákot, illetve egyéb termékek szállításához környezetbarátabb alternatívaként 100%-ban újrahasznosított és újrahasznosítható, ökotextil szövetből készült, mind ipari, mind biológiai környezetben lebomló textiltáskát is kínál a Lidl.

forrás: Bakó Csaba