Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Jókora nyár

Az Athenaeum kiadó gondozásában megjelent Jennifer Weiner: Jókora nyár egy igazán könnyed, csajos, mégis életszagú sztori. Adott Daphne, aki sok-sok éven át bánkódik, amiért nincs tökéletes alakja. Fiatal felnőttként önbizalmat ad neki Drue barátsága, aki dúsgazdag és varázslatosan gyönyörű. Daphne számára büszkeség, hogy egy ilyen szép teremtés egyáltalán szóba áll vele. Aztán ezek a szavak időnként ellene fordulnak, kiderül, hogy Drue minden, csak nem igaz barát. A csajok összevesznek, évekig nem állnak szóba egymással. Az élet aztán kiosztja leckéit mind a két lánynak, újra összesodorja őket, így lesz az időközben plus size modellé, influenszerré váló Daphne a luxus esküvőt szervező Drue koszorús lánya. 
A három részből, huszonhárom fejezetből álló, lájtosabb csavarokkal dolgozó történet elvezeti az olvasót a bonyolult női barátságok, a hamis és a valódi családi kötelékek, az útkeresés, a véleményváltoztatások és a változások világába.

Weiner alighanem saját mintájára alkothatta meg Daphne karakterét, hiszen a köszönetnyilvánításban is kiemelten hálás azon olvasóinak, akik eljárnak az eseményeire, követik a közösségi felületein, kommunikálnak vele, visszajelzéseket adnak számára. Daphne-val azonban nem csak a szerző, jómagam is felfedeztem közös vonásokat. Ilyen a nem túl sima utam a testemmel, viharos viszonyom az ételekkel. Hogy blogjaimmal, közösségi médiás felületeimmel közösséget szeretnék építeni olyan emberekkel, akik hasonlóan látják a világot velem, vagy hasonló dolgokat tartanak fontosnak, jónak. Tetszett Daphne önnyugató módszere, amikor stresszhelyzetbe kerül, amikor pánikolni, eszét veszteni kezdené: azzal a gyakorlattal csillapítja le magát, hogy megnevez magában öt a környezetében szemmel látható dolgot (és még másokat is, de mindent nem mesélhetek el...).


Gondolataim az olvasás során: (SPOILER!)
- Ha valakire a közösségi médiás tartalmai miatt lennénk irigyek, felesleges ezt éreznünk. Sokszor csak kirakat az egész. Reméljük, hogy amikor valaki boldogan kacarászik egy képen, akkor az valóban boldog odabent is. Rengetegen csak színlelnek: Boldogságot, magabiztosságot, barátságot, szerelmet.
- Ha valaki egyszer átver, megaláz, megbánt, akkor az valójában az ő szégyene. Ha újra lehetősége nyílik rá, akkor már a te hibád (mert egy pofon nem volt elég, ismét esélyt adtál neki).
- Az élet sokkal színesebb, amikor olyan emberekkel (is) vesszük körbe magunkat, akik a szürke hétköznapokat pillanatok alatt kalanddá tudják változtatni.
- Vannak olyan helyzetek, történések, amelyek hatására a leghétköznapibb dolgok hatalmas súlyt, jelentőséget kapnak. Ilyen, amikor össze vagy törve, magányos vagy és valaki csak annyit mond: „Gyere!”.
- A fokozott figyelem nem csak szeretetet, de fokozott kritikát is hoz.
- Hatalmas energia, akarat kell ahhoz, hogy a sebezhetőségünkből, a fájdalmunkból erőt, előnyt kovácsoljunk. De lehetséges!
- Ha nem vagyunk elégedettek magunkkal, akkor sem szabad eszünket vesztve görcsölnünk mindenen. Arra törekedjünk, hogy a lehető legjobb verziónk legyünk a jelenben.
- Amikor stressz helyzetben vagyok, vagy nagyon szomorúnak érzem magam, jó érzés, ha képes vagyok másokat felvidítani. Ezzel önmagamon is segítek.

Neked ajánlom:
- Ha nehéz elfogadnod magad, a tested, gyakran merülnek fel benned gyötrő gondolatok az önbizalomhiányod miatt.
- Ha egyik kedvenc témád a divat és/vagy a közösségi médiák világa.
- Ha könnyed, nagyon csajos olvasmánnyal szeretnéd eltölteni az időd.
- Ha kedveled a lájtosabb krimiket.
- Ha valamiért elakadtál az életedben és keresed az utad. Ha változásokra vágysz.

Idézetek a könyv hangulatából:
„A tányéromon ott hagytam egy falat csirkét meg két brokkoliágacskát, mert Nana erre utasított.
- Mindig maradjon étel a tányéron! – figyelmeztetett.
- Miért?
- Hogy megmutasd, nincs hatalma fölötted az ételnek. Hogy te vagy a főnök, nem az étvágyad.” (130. oldal) 

„Tíz lépés lehetett a táv, de úgy éreztem, sehogy sem akar elfogyni.” (316. oldal)


Értékelés: 6/4
Eredeti cím: Big Summer
Magyar cím: Jókora nyár
Szerző: Jennifer Weiner
Fordító: N. Kiss Zsuzsa
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2021.05.
Oldalak száma: 400

szerző: nikiahatos