Ugrás a fő tartalomra

Ilyen lett TKYD Félelem és Életerő könyve

Ha olvastál már cikket a BSIDE-on TKYD-ről, akkor tudhatod, hogy számomra ő a hazai hiphop egyik legfényesebb, ha nem a legfényesebb csillaga. Imádom munkái mélységét, hogy egytől-egyig életszagúak, hogy kinyitja az elmémet. Hogy képes újra meg újra megújulni, pályája során megmutatja énje árnyékos, pityergős, valamint tettre kész, energikus, tanító oldalát is. Rajongom alliterációit, költői kontrasztjait, amelyek igazi irodalmi művekké teszik szerzeményeit. Kis ember nagy gondolatokkal, amelyekből tisztán lejön, hogy maga is gyakran forgatja az olvasmányokat. Kultúra a hiphop mezsgyéjén.


Amikor az internet bugyraiban megláttam, hogy hamarosan könyve jelenik meg, egyből tudtam, hogy elsők között szeretném majd a kezemben tartani. Félelem és életerő, ez lett a 170 oldalas kiadvány címe, nagyon-nagyon találóan. A győri Bloose Broavaz kiadó gondozásában publikált írás voltaképpen egy klasszikus önéletrajz, ugyanis a pápai előadó maga vetette papírra tapasztalatait, gondolatait. Olvashatunk Tkyd ingerszegény gyerekkoráról, cseperedéséről, sulijairól, munkáiról, lakhelyeiről, barátairól, szerelmi életéről, pályatársaival való kapcsolatáról, fantáziája színességéről és erejéről. A rapper 30 fejezeten át idézi fel élete fontos momentumait, a történeteket pedig időről-időre képekkel is kiegészítve hozza közelebb az olvasóhoz.

Amit a könyvből megtudtam a szerzőről:
- Hogy halva született.
- Hogy milyen kazettákat, előadókat hallgatott egykor és most.
- Hogy miként élte meg a katonaságot.
- Hogy milyen érzés volt számára egy AK-47 lőfegyvert tartani a kezében.
- Hogy miként vélekedik a depresszióról.
- Hogy melyek a kedvenc filmjei és miért.
- Hogy miként élte túl a legsötétebb óráit, időszakait.
- Hogy stílustól függetlenül: szerelmes a zenébe.
- Hogy kik azok a hazai előadók, akiket emberileg nagyra tart.
- Hogy mi volt élete legnagyobb koncertélménye, vagy mely turnék, felállások kedvesek a szívének.
- Hogy hogyan alkotja meg fergeteges szövegeit.
- Hogy szerinte miként működhet két teljesen más stílusú előadó együtt.
- Hogy hogyan látja a Facebook-ot.
- Hogy hogyan hozta meg élete fontos döntéseit. Hogy mik azok az apróságok, amik befolyással voltak ezekre a választásaira, elhatározásaira.
- Hogy a nagy dolgokért ő is nagy árat fizetett.
- Hogy mit érez, amikor újra meg újra tetoválás formájában megörökítik szövegeit a hallgatói.
- Hogy egyes dalaira, lemezereire hogyan tekint vissza.

A kiadvány egyik nagy erőssége, hogy Tkyd több dalszövege is feltűnik benne, úgy, hogy azok tökéletesen passzoljanak, kapcsolódjanak az adott fejezet témájához, hangulatához. A Félelem és Életerő legfontosabb üzenete az, hogy lehetsz akárhol, akármilyen körülmények között, merj álmodni, és tegyél meg mindent, hogy az valósággá váljon. Ugyanakkor készülj fel arra, hogy nagy ára lesz mindennek…

Kinek ajánlom?
- Mindenkinek, aki kedveli az előadót.
- Mindenkinek, aki szereti a magyar hiphopot (főleg a minőségit).
- Mindenkinek, aki tudja, hogy mennyire inspiráló tud lenni egy önéletrajzi könyv.
- Mindenkinek, aki szeretné, hogy könnyed stílusban, laza hangulatban kinyissa az elméjét egy kis-nagy ember.
- Mindenkinek, aki jobban szereti a könyveket, mint telefonját. („A szavam a szavanna, mi felszívja a könnyeket. Dobjátok el az összes telót, és elő a könyveket.” /Tkyd: Ego/)

Idézetek a könyv hangulatából:
„Amikor két és fél hónap után kaptam egy másfél napos kimenőt (ebből fél nap utazás), és végre beletettem fáradt, ifjú testem a forró vízbe, akkor értettem meg igazából, mi a gazdagság. Mekkora érték, amikor eltekerek egy csapot a falon, és voilá: forró víz.” (26. oldal)

„Veszprém, AK26 koncert. Amikor észrevettek a srácok a tömegben, leállították a zenét, és ott mindenki előtt fejezték ki a tiszteletüket. Ez a tisztelet azóta is kölcsönös és őszinte.
Győr, Essemm koncert. Ugyanez. De ő még a színpadra is felhívott.
Strand fesztivál, 2019. Ballagtam hazafelé az állomás irányába, amikor egy ismerős, vörös hajú srác odalépett. Közölte, mekkora élmény, hogy végre találkoztunk, és ha gondolom, szívesen hazavinnének. A háta mögött egy hatalmas, fekete turnébusz, rajta nagy betűkkel: HALOTT PÉNZ. Az a furcsa ezekben a történetekben, hogy pont tőlük nem vártam volna soha, ezért is esett jól.” (74. oldal)


Értékelés: 6/6
Szerző: Tkyd
Cím: Félelem és életerő
Szerkesztő: Hámori Péter
Korrektor: Fodor Bernadett
Borítóterv, oldalterv, tördelés: Lőrincz Zita
Borítófotó: Ozsváth Mentha Gergely
Kiadó: Bloose Broavaz
Kiadás: 2021
Oldalak száma: 170

szerző: nikiahatos