Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt Bánkuti Dániel YouTube csatornaépítésről szóló könyve

Bánkuti Dániel 3 sikeres csatornával a háta mögött írta meg YOUTUBE Csatornaépítés - Nem csak zenészeknek könyvét. Ez a 232 oldalas kiadvány a negyedik írása, ami ahogy az alcím ígéri: valóban nem csak zenészeknek szól, ugyanis a videós platform minden nagyobb szegmensét, szemszögét bevetve közelíti meg a csatornaépítés témáját.


Jómagam 2018 óta próbálkozom a videós tartalomgyártással, hogy ne csak zenei mondanivalóimat adjam át, ne csak írásban fejezve ki magam, hanem egyéb (utazós, könyves, interjús) élményeim, gondolataim is megosszam az érdeklődőkkel. Mivel sikerekről nem igazán beszélhetek (ennek az is az oka, hogy a YouTube-os jelenlét a sokadik dolog a listámon, amire igyekszem időt, energiát fordítani), a lelkesedésem is igen ingadozó. Hol viszonylag sűrűn töltök fel videókat a platformra, hol akár hónapokra is eltűnök róla. Bánkúti Dani könyve most sokat segített abban, hogy helyre tegyem a gondolataim a csatorna építésével kapcsolatban, és még erősebben megszülessen bennem a vágy, hogy többet hozzak ki belőle, magamból.

Dani szuper alaposan, informatívan, széleskörűen járja körbe a témát. Onnantól kezdve, hogy elemzi a technikai lehetőségeket, azon át, hogy elárulja a jogi buktatókat, közelebb hozza még az algoritmus megértését is. Mindezt totálisan közérthetően. Sok-sok információ volt, amire magam is rájöttem már azzal, hogy elkezdtem taposni ezt azt utat, ám immáron sokkal magabiztosabban járhatok rajta, mert amellett, hogy megerősítéseket kaptam, új információkkal is gazdagodtam.

Néhány dolog, amit megértettem, megtanultam a könyvnek köszönhetően: (SPOILER!)
- Bár néha az ember sürgetné a dolgokat: Sokkal jobb, hasznosabb, hitelesebb organikusan kialakítani a közösséget, mint mindenféle hirdetések által. Még ha több időt is vesz igénybe ez az út…
- Sokkal gazdagabb lettem az algoritmus megértését illetően.
- Hogy mikortól, mitől függően élhetek különböző extra funkciókkal.
- Hogy mitől lehet egy-egy hazai ismert YouTuber sikeres.
- Hogy a jó hang fontosabb, mint a tökéletes kép.
- Hogy nem csak a marketinges munkáim során fontos a kulcsszókutatás.
- Hogy nagyobb figyelmet szenteljek annak a fránya nézési időnek.

Akiknek javaslom: 
- Zenészeknek, akik most kezdik el építeni csatornájukat (nincs ennél fontosabb platform sem a kezdő, sem a hosszú évek óta alkotó előadók, zenészek számára).
- Zenészeknek, akik két dal között is tartanák a kapcsolatot közönségükkel, ezzel életben tartva a csatornát.
- Vállalkozásoknak és marketingeseknek.
- Olyanoknak, akik magukhoz hasonló emberekkel szeretnének közösséget építeni (fotósok, utazók, játékosok, vloggerek).
- (Egykori) Műsorkészítőknek, ismert arcoknak, akiknek bőven lenne még mit mondani, ám a televízió, vagy az egyéb média platformok erre nem adnak (elegendő) teret.
- Azoknak, akik egy ideje már jelen vannak a YouTube-on, de szeretnék sokkal tudatosabban, eredményesebben csinálni.
- Azoknak, akik mostanság kacérkodnak a YouTube csatornaépítés gondolatával.

Idézet a könyv hangulatából:
"Derítő fényre szoktak külön fehér lapokat is használni, néha még lehet használni háttér hangulat fényt, ami nagyon szépen néz ki, ha kimosódik a háttér. A fényelés is egy külön szakma (ezt mondom a videózás kapcsán többször is, tényleg így van), és általában a kameráink beállításaival kell "összelőni" őket. Figyeljünk arra, hogy ha túl fehér a bőrünk, akkor ne égjen ki a sok fénytől, ha sok fényünk van, akkor a kameránk ISO értékeit le lehet vinni, így elkerüljük a zajos képet." (123. oldal)

Értékelés: 6/6
Cím: YOUTUBE csatornaépítés - Nem csak zenészeknek!
Szerző: Bánkúti Dániel
Kiadó: Magyar Producer Workshop
Oldalak száma: 232


Samu időnként "féltékeny" a könyveimre.
Pedig egy kézzel lapozok, a másikkal őt simogatom...

szerző: nikiahatos