Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt Az íjász

A 73 esztendős Paulo Coelho neve mindenki számára ismert. A világhírű, saját életéből merítkező, a könyveket nem csak író, hanem mások szerzeményeit is mohón faló Coelho személye megosztó, munkáit ki bölcsességekként, ki közhelyekként tartja számon. Bár gondolatait különböző idézetek formájában már elég sokszor eltettem magamnak, a februárban megjelent Az íjász az első könyve, amit elolvastam.


A kötet középpontjában egy tehetséges íjász áll, aki hosszú ideje a világtól távol, visszafogottan él. Őt keresi fel egy fiatal tehetség, aki elszánt ugyan, de bőven van még mit tanulnia az életről, pontosabban a lélekről, a harmóniáról. Az egyetemes nyelven író Coelho ebben az alkotásában többek között kiemeli a szorgalom (gyakorlás újra meg újra), a szövetségesek, a célorientáltság, valamint a szokatlan megközelítés fontosságát. Ezt a kis könyvet néhány óra alatt kiolvashatod, ugyanis szellős oldalakkal bír. A kiadvány voltaképpen nem más, mint metaforákkal (íj, nyíl, tartás) teli kis szösszenetek gyűjteménye, amelyek abszolút a lélekhez szólnak; valamint az élet minden területére ráhúzhatóak.

Gondolataim az olvasás során: (SPOILER!)
- A mindennapi gyakorlás nem egyszerű vállalás... De annál hasznosabb.
- „Bosszantanak” az ölbe tett kézzel ülő emberek, és inspirálnak azok, akik nem mindent túlgondolva, bátran beleugranak a cselekvésbe, és csak közben, vagy utána gondolkodnak el.
- Rossz időkben (vagy utána) jó kielemezni, hogy miért rezgett a léc a harmóniám, a békém alatt.
- Akkor vagyok igazán kiegyensúlyozott, amikor mindenkitől azt „várom el”, amire ő valójában az adott időben, az adott helyen képes. Nem többet.
- Néha egy mély lélegzet lélekmentő és többet ér bármilyen más cselekvésnél (sírás, veszekedés, értelmetlen magyarázkodás, stb).

A gördülékeny írás szuper külsőt kapott. Ha a borítót kissé csicsásnak is éreznéd, megnyugtatlak, hogy belül annál letisztultabb, elegánsabb, spirituális hangvételű illusztrációkkal találkozhatsz a német képzőművész, Christoph Niemann jóvoltából. Ha olyan időszakod éled, amikor szükséged lenne egy kis löketre, biztatásra, támaszra, de nem akarsz több száz oldalakat olvasni, akkor bátran javaslom neked ezt a kötetet. Ajándékként tökéletesnek tartom fiatal felnőttek számára, például az érettségi, államvizsga előtti-utáni időszakra, amikor pont elég a tételek felett görnyedni... Egy esetleges válást megélő, megélt személynek szívesen nyújtanám át vigaszként. Számomra ez a könyv garantáltan #többszörújraolvasós lesz lélekemelő tartalma, könnyed olvasási élménye miatt.

Idézetek a könyv hangulatából:
„Megvan benned a kellő ügyesség, méltóság és tartás – jelentette ki Tetsuya. Ismered a technikát, és tudsz bánni a fegyverrel. De az elmédnek nem tudsz parancsolni. Jól tudsz lőni, ha kedvezőek a körülmények, de veszélyes terepen nem találsz célba. Márpedig az íjász nem mindig választhatja meg a harcmezőt, ezért újra kell kezdened a gyakorlást, hogy a kedvezőtlen körülményekre is felkészülj.” (23.oldal)

„A víz is ilyen: megkerüli a sziklákat, alkalmazkodik a folyó áramlásához, néha tó lesz belőle-, majd folytatja útját. Mert a víz nem felejti el, hogy végső célja a tenger, és előbb-utóbb úgyis odaér.” (41. oldal)


Értékelés: 6/5
Cím: Az íjász
Szerző: Paulo Coelho
Fordító: Nagy Viktória
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalak száma: 160

Amennyiben szeretnéd, hogy az év hátralévő részében veled legyenek a szerző gondolatai,
ajánlom figyelmedbe Találkozások Kalendáriumát is,
amelyekben válogatott idézetekkel
és Catalina Estrada vibráló, erőteljes színekben pompázó illusztrációival találkozhatsz.
Nagyon csajos, nagyon mai, nagyon inspiráló kiadvány!



szerző: nikiahatos