Ugrás a fő tartalomra

Villáminterjú: "Ez nem csak az én díjam" - Temesi Berci a Fonogramról

Szombaton tizennyolcadik alkalommal adták át a Fonogram - Magyar Zenei Díjakat. A világjárvány miatt idén is online hirdették ki a 18 műfaji kategória nyerteseit. A 25 fős szakmai zsűri az év hazai kortárs szórakoztatózenei kategóriában Temesi Berci Symphosium 40 című lemezét jutalmazta. Bercivel még októberben, a dupla album megjelenésekor beszélgettünk, azt az anyagot itt éred el.


nikiahatos: Mi volt az első gondolatod, amikor kiderült, hogy jelöltek az idei Fonogramon?
Berci: 2013-ban voltam először jelölve Fonogram díjra az első lemezemmel, illetve azóta mind a négy 4 albumom nominált volt, de ez az első, amit meg is nyertem. Mindig jó érzéssel tölt el, ha a szakma azon szereplői, akik döntenek, elismerik egy alkotó, kreatív csapat munkáját. Természetesen ez nem csak az én díjam, kiváló muzsikusok, hangszerelő barátom, és szövegírók segítettek minden lemezem megalkotásában, véglegesítésében. Ez a díj nekik is jár ugyanúgy. Mellettük hálával tartozom még a családomnak, és a feleségemnek, akik elfogadják a munkámmal járó sokszori nélkülözést és támogatnak mindenben.

nikiahatos: Most, hogy már kezedben tarthatod a díjat... Mi járt a fejedben, amikor kiderült, hogy nyertél? Miért fontos ez az elismerés számodra?
Berci: Amikor megcsörrent a telefon, nehezen találtam szavakat. Kicsit furán is éreztem magam, hogy nem ugráltam azonnal örömömben, le kellett esnie, hogy pontosan mi is történt. Arra emlékszem, hogy libabőrös voltam. A második libabőrös élmény, mikor a feleségemmel kibontottuk a díjat, és először megfogtam. Azóta is sokszor kézbe veszem, és minden olyan pillanat, amit a lemez alkotásakor megéltem barátaimmal, beugrik. Ez talán a legfontosabb. A megélt pillanatok az alkotói fázis során, a barátságok, a kollégák mérhetetlen szeretete, önzetlen hozzáállása. Ezért jó elsősorban alkotni. Lábnyomot hagyunk magunk után úgy, hogy élvezzük amit csinálunk és nem csinálunk olyat, amit nem szeretnénk.

nikiahatos: Ki az az előadó, akinek te magad szívesen ítélnél oda díjat?
Berci: Ez a kérdés nagyon nehéz. Mindenkinek, aki alkotással, szellemi termékek létrehozásával ajándékozza meg embertársait. Mindenki megérdemli. Az, hogy ki kapja meg, sokszor szubjektív, de boldogsággal tölt el, hogy ezen szűrőn pozitívan megítélve estem át a Symphosium 40 lemezzel. Természetesen minden kollégámnak, aki dolgozott a lemezen szeretnék díjat adni, és bízom benne, hogy az ő alkotásik is előtérbe kerülnek mielőbb, hiszen egytől egyig csodás emberek, muzsikusok, művészek. Szeretnék gratulálni minden díjazottnak, és mindazoknak, akiket jelöltek. Jó egészséget és kitartást kívánok minden kollégának ezekben a nehéz időkben.