Ugrás a fő tartalomra

Garay Anna Elza: Mióta az eszemet tudom, a zene központi része az életemnek / INTERJÚ

Garay Anna Elza zeneszerzői és produceri munkáiról egyre többet lehet hallani a magyar elektronikus zenei színtéren. Bár jazz-szaxofonosként végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ezzel párhuzamosan a hazai hip-hop és jazz szcénában kötötte zenei barátságait, 2019 már a house és a techno éve volt számára. Ennek lenyomata első elektronikus lemeze, a Dragonfly. Legújabb, 2020-as house remix sorozata Pátkai Rozina Sea Song című dalával indult éppen egy éve.  

AnnaElza 2019-ben már alkotott Eőry Attila oldalán (vokálozott Radics Gigi, Veres Mónika, Nági, Horányi Juli, vagy éppen a Kelemen Kabátban mellett), amelynek eredménye az Együtt daluk. Az alkotói folyamatot annyira élvezte a páros, hogy immáron közös produkcióban gondolkodnak, e'en néven. Mai beszélgetésünk apropóját tehát ez a formáció adja.


nikiahatos: Mikor érezted először, hogy te nem csak "mezei hallgatóként" vonzódsz a zenéhez, hanem foglalkozni is szeretnél vele? Milyen zenéket (előadókat) kedvelsz leginkább?
AnnaElza: Mióta az eszemet tudom, a zene központi része az életemnek. Négy évesen kezdtem el zenét tanulni a nővéremtől, aki hozta haza az izgalmas zenei információkat a Kós Károly Zenetagozatos Általános Iskolából. Elsős koromra már tudtam kottát olvasni, hamarabb mint a betűket. Főleg jazz-zenén nőttem fel, zenész közegben, de magyar népzenei hatások is értek rendesen. Rengeteg kazettám, CD-m volt már egészen kiskoromban, főleg rock, hiphop, és sok zenei korszakot végigpörgettem, ezért rengeteg kedvenc előadóm, zenekarom van. Az egyik legállandóbb Top1 a Buckshot Lefonque. Örök kedvenceim még: Roots Manuva, Roni Size, Guano Apes. Az elmúlt években leginkább a house és a techno színesíti a napjaimat.

nikiahatos: Elvégezted a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszakát. Mit adtak neked az itt eltöltött évek?
AnnaElza: Rájöttem, hogy mit szeretnék és mit nem szeretnék csinálni. Megtanultam hogy osszam be az időmet, hogy gyakoroljak és fejlődjek leghatékonyabban. Rengeteget tanultam a csapatban való zenélésről. Meghatározó és tanulságos korszak volt ez is.


nikiahatos: Az e'en formációban Eőry Attila oldalán a vokális house világában alkottok. Mesélj a felállásról! Miért pont ketten alkotjátok a produkciót? Mik a közös célok?
AnnaElza: A We Are Coming című dalunk tényleg a house világában íródott, de vannak ettől eltérő stílusú dalaink is, ezért inkább vokális elektronikus zenének nevezném azt, amit csinálunk. Attilával ugyanabban a konziban tanultunk, aztán elváltak útjaink. Pár éve megkerestem, hogy dolgozzunk együtt egy közös dal erejéig, ami annyira jó élmény volt, hogy megmaradt ez a projekt. Célunk, hogy minél több zenét csináljunk együtt, kompromisszumok nélkül, miközben önazonosak maradunk, és tudunk az embereknek valami pluszt adni a zenénken keresztül. Dolgozunk az e'en élő, zenekari felállásán, és reménykedünk abban, hogy minél hamarabb mi is színpadra tudunk állni.

nikiahatos: Ahogy már említetted, megjelent a We Are Coming számotok. Hogyan született meg ez a dal?
AnnaElza: Most, a nagy bezártságban, bizonytalanságban sok embernek jólesik egy nyári, álmodozós, vidám dal és klip, de nem húzom rá erre a témára, mert ezt még akkor írtuk, amikor semmi nem zárt be, le, és nem kellett "átoltani"a Világot. Szerettük volna megosztani másokkal, hogy hogy vagyunk. A dalok szövegeit és vokál dallamait Attila írja, a hangszerelési, produceri és stúdió munkákért én felelek. A csodálatos képi világot pedig Zimits Laura álmodja és valósítja meg nekünk a kezdetektől fogva.