Ugrás a fő tartalomra

Best of 2020: A legütősebb kollaborációk

Mindig nagyon kíváncsian várom azokat az anyagokat, amikor előadók, produkciók kollaborálnak egymással, különösen akkor, ha eltérő műfajok keverednek ezáltal. Ebben az esztendőben akadtak meglepő párosítások, de olyan együttműködések is, amelyekre nem először került sor. Íme az én kedvenceim.

IRIE MAFFIA & FOLLOW THE FLOW - B-oldal

Általánosságban elmondható, hogy februárban és márciusban a világjárványnak "köszönhetően" leginkább lírikus nóták születtek, így nagyon örültem, amikor a Follow The Flow és az Irie Maffia egy energikus dallal rukkolt elő. Alaposan felráztak, kihúztak ezzel a gödörből. A két ütős csapat eredetileg látványos klipet terveztek, ám felelős előadókként otthon töltötték idejüket, így saját házi karanténjukból oldották meg, hogy képi anyaggal együtt publikálhassák a B-oldalt.

Zene: Horváth Gáspár, Kéri András
Dalszöveg: Kéri András, Molnár Csaba, Vincze Gergely,
Kemon Wesley Thomas, Szakács Gergely
Mix, master: Horváth Gáspár

Videó vágás, fényelés: Horváth Csaba

streetROYAL & 4tress - Csillogó gyémánt

Csillogó gyémánt számával jelentkezett ősszel a 2008-ban alakult mátészalkai hiphop-csapat, a streetROYAL. Az üdítő dal középpontjában a pozitív, alázatos hozzáállást állították szembe a valódi értékeket nem jelentő tárgyakkal, felhalmozott kacatokkal. A nóta a mély tartalom mellett könnyed és fülbemászó, köszönhető ez a közreműködőnek is, aki nem más, mint 4tress. Ez az anyag tényleg hatalmas gyémánt számomra az októberi megjelenés óta is.

Szöveg: streetROYAL, 4tress Zene: NAZ

Kamera, vágás: Liszkai Gábor

anevemandras & Fluor - Más lesz

Az egyik legnagyobb meglepetést Kállay-Saunders András és Fluor Tomi együttműködése jelentette. Bár zenéikben vannak átfedések, erre a kollabra nem számítottam. A Más lesz témáját az a szerelmi csalódás jelenti, amikor az egyik fél mindent megtesz a kettősért, a másik azonban egyetlen éjszakáért dobja a közös jövő lehetőségét. Ha valaki igazán hitt már egy olyan emberben, akiben "nem kellett volna", akkor ő a dal minden sorát átérzi. A nóta ékszere számomra az a refrén, amely azt az összetört, már-már hipnotikus állapotot idézi meg, amikor tetőfokára hág a szenvedés. Mint valami rossz szenvedély...

Szövegíró: András Kállay-Saunders, Fluor, Fehér Holló
Zeneszerző: András Kállay-Saunders, Fluor, anatu, Fehér Holló, Kuti Róbert, Rahul Paul
Producer: anatu
Felvétel, forgatókönyv, rendező, utómunka: Nagy Bence

Deego & Hősök - Mozaikok

Az érző, gondolkodó felnőtt lét kivonatával rukkolt elő Deego és a Hősök. A srácok az eltelt esztendők alatt igencsak összeértek, hiszen nem ez volt az első együttműködésük. Korábban olyan remek tartalmakkal lepték meg a rap, a hiphop kedvelőit, mint a Sosem elég, a Nosztalgia (Siska Finuccsi, Dj 50), a Lehettek hősök, vagy éppen a Szófel 2 (Siska Finuccsi). A Mozaikok érdekessége, hogy ezúttal nem csak a fiúk, de CéAnne is hallható a feat-ben, aki akárcsak Deego (Diggieman), a hiphop mellett a reggae és annak társműfajaiban is otthonosan mozog. Annának köszönhetően tehát kaptunk egy végtelenül fülbemászó refrént, Eckü korábbi nóták egy-egy sorát hozta vissza rafináltan (például: Pszi x Hősök: Bella dala, Deego x Duffchy: Köszönet érte), Deego és Mentha pedig remek rímekbe, keretbe foglalta az élet nem túl könnyű feladatát jelentő elfogadással, elengedéssel kapcsolatos tapasztalatait.

szöveg: CéAnne, Eckü, Mentha, Deego
zene: Mr. Joeker & Beatologic
mix, master: Mr. Joeker

kamera: Mentha
vágás, fényelés: Elyazgi Dénes
grafika, puzzle: Odnoga Tamás

HŐSÖK & TKYD - Ugyanúgy

Akárcsak Deego, Tkyd sem először alkotott közösen a Hősök párosával, hiszen korábban olyan szerzeményeket kaptunk tőlük, mint a Próbáld meg, a Lassul a gép, a Bevesszük a várost, az Ikonok, valamint a Ha én lennék a főnök. Az Ugyanúgy-ban életszagú tartalom keveredik a bőröd alá kúszó dallamvilággal, aminek az eredménye egy hatalmas flow. 

Zene: Mr. JoeKer
Szöveg: Eckü, Tkyd, Mentha

Kamera: Ozsváth Gergely, Plank Csaba
Vágás és utómunka: Elyazgi Dénes

Berkes Olivér & BSW - Nem volt szép

Az egyik kedvenc hazai férfi hangot számomra Berkes Olivér jelenti. Titkon mindig arra vágytam, hogy a kedvenc műfajomba belekóstolva, egyszer egy hiphop formációval működjön együtt. Ez 2020-ban meg is valósult, amikor Olivér választása a BSW formációra esett. Olivér hangja fantasztikusan szól, Meklód és Gaben pedig hozták a szokásos vagánykodós formájukat a Nem volt szép esetében is.

Felvétel, zene, mix, master: Smithmusix
Énekdallam, melódiák: Berkes Olivér
Szövegíró: Sziklai Mátyás, Ferenczei Gábor

Kamera: Horváth Csaba, Nagy Bence
Gyártás: Miskovits Marton, Nagy Bence
Rendezés: Nagy Bence, Sziklai Mátyás

TIAH & T.DANNY & GIAJ - Méreg

A hazai rapszcéna legnagyobb női tehetsége számomra egyértelműen TIAH. A 2018 végén feltűnt előadó végre megtörte a gyenge próbálkozások sorát, velős gondolatait remekül foglalja rímekbe. A lány nagyon okosan építgeti zenei karrierjét, nem esik bele például abba a hibába, hogy bárkivel leálljon egy közreműködés erejéig. Korábban ESSEMM oldalán robbantotta a Karmát, majd a GIAJ és T. DANNY párossal alkotott együtt. A Méreg a bonyolult női-férfi románcok világát ragadja meg, amin a három előadón túl Smithmusix dolgozott még. 

Szöveg: Smithmusix, Tiah, Giaj, T. Danny
Produced, Mix, Master by Smithmusix 

Rendezés, vágás, VFX: LeHoDaNel

CURTA & Mentha - MindigMindig

Augusztusban landolt a legnagyobb videómegosztón Curta (SativuS) és Mentha (Hősök) közöse. Laza stílus, ütős gondolatok, rafinált rímek jellemzik a MindigMindig-et, a hozzá forgott pörgős klip pedig az idei nagy favoritjaim közé tartozik. Ezért a munkáért külön piros pont  jár a vágónak, aki nem más, mint Curta.
Szöveg: Curta, Mentha
Prod: Cobain
Mix, master: CAP
Operatőr: Schilling Roland
Rendezés, vágás: Curta

JETLAG & Koszi Janka - Temegén

Ugyancsak augusztusban igazi nyár hangulatú, első hallásra is slágergyanús, vakszerelmes nótával jelentkezett a JETLAG. A formáció márciusban jelentette meg második nagylemezét, amelyen Molnár Tamás sokrétű nóták formájában globális témákkal foglalkozott, de izgalmasan fűszerezte a szerelmes tematikájú anyagokat is. Pont ilyen a Koszi Jankával közös Temegén is, amelyben a két előadó hangja valami fantasztikusan csendül össze.

zene, szöveg: Molnár Tamás
hangszerelte: Somogyvári Dániel, Molnár Tamás
gitár: Heincz Gábor "Biga", Lapis Botond, Somogyvári Dániel
zongora: Demkó Mátyás
ének felvétel: Rakonczai Viktor
mix, master: Somogyvári Dániel

rendező: Czoller Bence
operatőr: Czettele Győző

Essemm & Curtis - Feldobott érme

Amikor a srácok Insta oldalaikon megszellőztették, hogy közösködni készülnek, valami olyasmire számítottam, mint a Feldobott érme. Nem egy erőszakosan trendi cucc, sokkal inkább egy igazán eredeti, mindkettejük részéről hiteles és old school zenei anyag lett. Hála az égnek, hogy "Egy őrült naplót ír éjszaka" és hogy "Essemm - Curtis mindig jóba tenyerel"!

Szöveg: Essemm, Curtis
Produced by Bitprojekt
Mix, master: Essemm, Hibrid
Klip: Cybertronic Media

Deego x Sub Bass Monster - Így születtem

Ha azt a nevet hallod, hogy Sub Bass Monster, vagy éppen azt, hogy Deego, akkor minőséget, valami jót vársz, ugye? Mi van akkor, ha a  hip hop szcéna két kimagasló tehetsége összeáll? Ebben az esetben az van, hogy nem elég tőlük egyetlen dal, jó zenére éhes lelkem egy egész korongot meghallgatna tőlük. Hiszel a rímben és a real-ben? Akkor Sub Bass és Deego közöse, az Így születtem neked való!

szöveg: Deego, Sub Bass Monster
zene: The Mighty Roots Foundation
mix, master: Negrus
visual: Kocsis 'Gnyak' Gergely
grafika: Odnoga Tamás

Burai & Opitz Barbi & Missh - Háborgó mélység

Bár nem vagyok rajongója a szerelmes tematikájú zenei anyagoknak, ám a Burai Krisztián, valamint Opitz Barbi előadásában megjelent Háborgó mélység szívbemarkolóan gyönyörű lett, mind szövegét, mind zenei világát tekintve. Burai két olyan előadót kért fel közös munkára, akikkel már korábban is dolgozott, avagy Opitz Barbit (Sajnálom, Nincs az a pénz) és Missh-t (Csak egyszer mondom el, Engedj, Késő). Korábbi munkák ide vagy oda, Barbi és Burai hangja még sosem csendült össze ilyen varázslatosan.

zene: Burai On The Beat, Báder János Jr.
billentyűk: Báder János Jr.
szöveg: Burai, Missh
Rendező: Oszkocsil Milán
Operatőr: Virág Péter
Vágó: Kapitány Dávid

szerző: nikiahatos