Ugrás a fő tartalomra

Best of 2020: A legütősebb klipek

Abban, hogy a klipek népszerűvé, fontossá váltak, nagy szerepe volt az MTV zenei csatornának, ám manapság a formációk, produkciók nem kizárólag a televíziós megjelenések kapcsán tartják fontosnak a vizuális anyagokat. Sokan vannak, akik a YouTube-ban gondolkoznak, így videóval igyekeznek legújabb szerzeményeiket megjelentetni ezen a platformon. Bár a lehetőségek idén jóval korlátozottabbak voltak, különleges helyszínekkel, effektusokkal, történetekkel sokan megoldották, hogy valóban különleges látványvilággal támasztják alá dalaikat. Az idei utolsó Best of cikkben ezekből a klipekből gyűjtöttem össze a kedvenceimet.

VASTAG CSABA - UGYANÚGY SZÉP

Vastag Csabi legtöbbször szerelmes nótákkal jelentkezett, ám az Ugyanúgy szép-ben a közösségi oldalak valótlanságát figurázta ki. Véleményem szerint ehhez a dalhoz forgott Csabi eddigi legjobb, legfantáziadúsabb klipje. A rendezői munkát Tóth Zsuzsinak köszönhetjük, aki a koncepció megálmodója is volt. Őt támogatta a rendezésben az OliverFromEarth frontembere, Patocska Olivér.

Kreatív, Rendezés: Tóth Zsuzsi, Patocska Olivér
Operatőr: Málics Gábor
Vágó, VFX: Elyazgi Dénes

FOLLOW THE FLOW - KIVETETT

Nincs olyan ember, aki időnként ne gondolkozna el azon, hogy vajon jól csinálja-e a dolgait, vagy aki nem érezte volna magát valahol feleslegesnek, fekete báránynak. Ezt a témát dolgozta fel Kivetett számában a Follow The Flow, amelyhez rendkívül művészien felépített, nagyon kifejező, fekete-fehér klipet publikáltak.

Rendező: Galler András "Indián"
Operatőr: Szőke János
Gyártásvezető: Bognár Tibor
Vágó, Colorist: Fekete Balázs

WELLHELLO & ECKÜ -
ERRE MÁR NEM FOGOK EMLÉKEZNI

November végén egy fergeteges, fesztivál fless bulidallal lepte meg közönségét a Wellhello. Az elnöki páros ezúttal közreműködőt is hívott, Eckü (Hősök) személyében. Az én kedvenc klipjeim közé zömében azok tartoznak, amelyekben vagy a frontemberek mellett zenélő banda, vagy azok közeli barátai kapnak szerepet. Ebben a megmosolyogtató, gondokat messzire fújó klipben az utóbbiról van szó, ráadásul ezek a barátok  egyben ismert arcok is,  mint például Columbo, Dzsúdló, Andro, vagy éppen Mentha (Hősök). Az I-n a pont pedig az, hogy a két főhős, avagy Fluor Tomi és Diaz rendőrként tűnik fel az anyagban.

Rendező: Lippai Balázs
Operatőr: Stámusz Dani
Art Director: Hollós Levente
Gyártásvezető: Meister Nikolett

ÇURTA & NICK NAME - GETTÓ

Idei "nagy felfedezésem", hogy Curta (SativuS) klipjei mindig borzasztóan igényesek, jól vannak összerakva, folyamatosan fenntartják az érdeklődést, zseniális effektekkel, animációkkal tűzdeltek. Érezhető rajtuk, hogy jó hangulatban, picit random forognak. Az egyik nagy kedvencemet a MindigMindig jelenti, de mivel az már szerepelt a Best of 2020: A legütősebb kollaborációk összeállításban, így most a Gettó-t hozom, pláne, hogy a videó végén kaptunk egy kis csattanót, amin azóta is jót kacagok minden alkalommal.

Operatőr: Schilling Roland
Cut, Edit: Curta

JETLAG - ÚJVILÁG

A márciusban megjelent Emlékbe JETLAG album egyik legkeményebb hangzású száma az Újvilág. Fantasztikus gitáralap, fajsúlyos szöveg jellemzi ezt a szerzeményt. A klipben pedig a témához tökéletesen illő színvilág, fantasztikus vágások és a frontember mellett bizonyító zseniális, vérporfi zenekari tagok láthatók.

rendező: Czoller Bence
operatőr: Temesi Ádám vágó
colorist: Nagy Botond
grafika: Barna Joci

BYEALEX ÉS A SLEPP - FEKÜDJ IDE

A Feküdj ide nem a legvidámabb ByeAlex szerzemények közé tartozik, mélysége azonban mindenképpen megindító. Vélhetően sokan érzik át tartalmát, ha más nem, akkor a szigorúbb karantén időszak emlékei miatt, amikor többen találkozhattak a magány érzésével. Alex sokáig úgy gondolta, hogy ezt a dalt sosem fogja publikálni. Kár lett volna érte, hiszen ez a zenei anyag megérdemelte ezt a tökéletes, fekete-fehér videoklipet, ami nagyon ízlésesen jeleníti meg a szöveg sötét világát. A fájdalom művészete.

Rendező, Vágó, VFX: LehoDanel

HŐSÖK - FÁZOM ITT BENT

A karantén időszak sűrűjében egyre nehezebbé vált minőségi tartalmat alkotni, hiszen (ha betartottuk a korlátozásokat) jóval kevesebb olyan impulzus ért bennünket, ami ihletünk forrása lehetett volna. Így mindenképpen értékelni kell, hogy vannak előadók, akik az ilyen időszakokban is próbálják tartani a színvonalat. Szerintem a Hősöknek ez abszolút sikerült, többek között a Fázom itt bent dalukkal, klipjükkel. A srácok remek rímekbe foglalva, szépen keretezve fogalmazták meg azt az érzelmi hullámvasutat, amin idén sokan átmentünk. Vívódás, ugyanakkor remény öleli át a sorokat. Külön öröm volt végre egy nem túlgondolt, nem otthon forgott videót, egyszerűen nagyszerű klipet látni májusban. A klip helyszínét jelentő elhagyatott komplexum önmagában is varázslatos, fantasztikusan támasztja meg a szöveget.

Videó: Ozsváth Gergely, Elyazgi Dénes, Daruság Bálint

RÁCZ GERGŐ & ORSOVAI RENI - AHA

Áprilisban nagyon művészi, ugyanakkor nagyon mai anyaggal rukkolt elő Rácz Gergő és Orsovai Reni. Az AHA-ra voltaképpen a Mostantól válaszaként, vagy éppen előfutáraként is tekinthetünk, hiszen amíg a Mostantól-ban Reni savazta Gergőt, addig az AHA-ban az énekes teszi ezt a lánnyal. A dal középpontjában a féltékenység, a félrelépés lehetősége, a férfi-női barátság áll. Ahogy azt már megszokhattuk, Gergő nem csak előadója a számnak, hiszen zenéjét és szövegét is ő szerezte (utóbbi Renihez is köthető), de többek között rendezőként és vágóként is beletette magát ebbe az anyagba. A jókor alkalmazott animációk, grafikák mellett egy pók és egy kígyó  teszi  izgalmasabbá ezt a munkát.

Rendező: Rácz Gergő, Leho Danel
Vágó: Leho Danel, Rácz Gergő
Utómunkák (VFX): Rácz Gergő
Kígyó grafika: Kárpáti-Rácz Judit

BERKES OLIVÉR - VISSZAKÉR A MÚLT

Berkes Olivér témamegjelenítései intelligensek, izgalmasak, színesek, amelyek klipjeiben is visszaköszönnek. Remek animációk, áttűnések tűzdelik a sötétséggel - világossággal játszó anyagot, amelyben egy zseniális táncos, Karcagi Dalma is indokoltan tűnik fel.

Rendező: Czoller Bence
Forgatókönyv: Berkes Olivér
Operatőr: Temesi Ádám
Vágó: Nagy Botond

DENIZ & ORSOVAI RENI - CSILLAGOS

Februárban lélekemelő szerelmes számmal rukkolt elő DENIZ és Orsovai Reni. A páros szerzeménye csak annyira emeli fel a lelket, hogy még a dal is a Csillagos címet kapta. A klip olyan szempontból nem lett túl gondolva, hogy sztorit nem kapott, ám a füstökkel, a fényekkel, a csillagokkal jó ízléssel játszottak az alkotók.