Ugrás a fő tartalomra

Best of 2020: A legjobb cover anyagok

Feldolgozás sok okból, és annál is több módon születhet. Vannak cover anyagok, amelyek régi dalok mai köntösbe való átültetését jelentik, ezeknek a célja nem más, mint az egykori nóták újbóli népszerűsítése. Akad olyan is, hogy nagy táborral rendelkező, befutott előadók készítenek feldolgozásokat kevésbé ismert, ám általuk elismert, kedvelt dalokból. Az sem ritka, hogy "underground" előadó nyúl felkapott anyaghoz, abban (is) reménykedve, hogy így nagyobb közönséghez jut el munkássága. Idén is sok-sok kiváló feldolgozás született, jöjjön hát egy remek csokor belőlük picit felrázva ezt az élőzene-szegény időszakot.


FONOGRAM RESPECT TEAM 2020 - KOVÁCS KATI MEDLEY
Idén áprilisban Fonogram-életműdíjat kapott Kovácsi Kati. Ennek apropójából a gálán különleges produkcióra is sor került volna, ám a világjárványnak "köszönhetően", végül videós formát kellett ölteni neki. Ebben az anyagban 5 Kovács Kati örökzöld csendül fel többek között Heincz Gábor Biga, Szolnoki Péter, Ember Márk,  Kontor Tamás, valamint a HolyChicks zenekar jóvoltából. 

A dalok:
Rock And Roller - szerző: Presser Gábor
Add már, Uram, az esőt - zeneszerző: Koncz Tibor, szövegíró: Szenes Iván
Úgy szeretném meghálálni - zeneszerző: Gábor S. Pál, szövegíró: Szenes Iván
Nem leszek a játékszered - zeneszerző: Gyulai Gaál János, szövegíró: Hajnal István
Szólj rám, ha hangosan énekelek - zeneszerző: Presser Gábor, szövegíró: Adamis Anna

Hangszerelés, zenei rendező, hangmérnök, videóvágás: Kontor Tamás

TEMESI BERCI & DÓSA SZELINA - CAN'T STOP THE FEELING
Ugyancsak áprilisban jelent meg Temesi Berci és Dósa Szelina mashup közöse. A felállás mindkét tagja zseniális a maga posztján, így hát ütős, elbűvölő, zseniális munkát adtak ki kezük közül. Az anyagban olyan nóták csendülnek fel, mint Justin Timberlake Can't stop the feeling-je, a Maroon 5 Sugar-ja, vagy éppen a Spice Girls Wannabe című slágere.

Mix, mastering, video edit: Temesi Berci

MIVIANA - VISZLÁT NYÁR (AWS)
Miviana 2020-ban nem tétlenkedett, olyan anyagokat dolgozott fel, mint a SzkiTon - FIZU, az Egs - Kicsi Kocsi, a Manuel - Messziről jöttem, vagy a Coolio - Gangsta's Paradise. Az én abszolút kedvencemet azonban  a márciusban megjelent AWS - Viszlát Nyár című slágerének újragondolása jelentette, ami pofátlanul igényes, szívszorító és varázslatos lett.

Hang: Osztrovszky Zsolt
Operatőr: Hitka Balázs

CÉANNE - BY ANY MEANS (JORJA SMITH)
A fantasztikus hangú CéAnne (PASO, LadányBene 27, Hősök), az ukulele hazai nagykövete decemberben a gitárosként, szerzőként, producerként is alkotó Hiegl Gergővel (AK26 Live, Szőcs Renáta, Roy és Ádám Trió,  S-cort) készített egy cover anyagot. A duó ezúttal Jorja Smith By any means számát formálta a maga ízlésére, amelyhez hangulatos videót is forgattak Budapest szívében. Ez a nő egy csoda. Pont.

TIMI KULLAI - AIN'T NOBODY (CHAKA KAN)
Abban bizonyára sokan egyetértünk, hogy jó néhány olyan hazai zenei tehetség akad, akik nem kapnak elegendő figyelmet a médiában és/vagy valamilyen okból kifolyólag nem jutnak el szélesebb közönség elé. Számomra többek között ilyen jelenség Kullai Timi is, akinek gyönyörű hangja van, alázatos és színpadra termett. Timi az utóbbi időben izgalmasabbnál-izgalmasabb (acapella) anyagokkal tűzdelte YouTube csatornáját, ebben pedig legnagyobb segítségét párja, Mirko (Milan Milosevits) jelenti, aki producerként  (Recorded, Mixed & Mastered) támogatja zenei munkásságát. 


YOULÏ - UNDERDOG (ALICIA KEYS)
YOULÏ egyik példaképét Alicia Keys jelenti. Az amerikai előadó olyannyira inspirálja Horányi Julit, hogy az énekesnő magyar szöveggel gondolta újra annak Underdog című számát. Az eredmény pedig az aktualizálás és a zenésztársak (Gulyás Barna, Siklósi Bence) miatt valóban magával ragadó lett.

 

DR BRS & BERKES OLIVÉR - ÉVSZAKOK (BALÁZS FECÓ)
Az idei év egyik nagy veszteségét Balázs Fecó távozása jelentette. A zseniális zenész sok-sok örökzöld slágert hagyott ránk, amelyek közül egyet, az 1987-es szerelmi balladát, az Évszakok-at öltöztette mai köntösbe Berkes Olivér és DR BRSA felvétel új dallamait Berkes Olivér álmodta meg, a 2020-as szövegkörnyezetet pedig DR BRS és az Artisjus-díjas Hujber Szabolcs alkották.


szerző: nikiahatos