Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt az Alaska nyomában, az élet nyomában

Az Alaska nyomában című első John Green regényben adott egy kissé furcsa srác, Miles Halter (Pufi), aki 16 éves korában bentlakásos iskolába, Culver Creek-be kerül.
Egészen eddig nem igazán élt ez a fiú, de itt aztán szinte mindent bepótol. Talán túl sokat is.

Elszívja például az első cigijét, megissza az első piáját (és még jó párat), csókolózik lánnyal, lányokkal, balhékba keveredik. És hogy kik kerülnek be az életébe? Például Alaska Young, egy nem hétköznapi lány, aki okos, vicces, impulzív, de legbelül iszonyatos kínok között önpusztító életmódot él. Felrázza még Pufi életét a zseniális, mégis balhés Chip és annak Alaskával közös baráti társasága.

A kötet érdekessége nem más, mint Miles szenvedélye, avagy hogy híres emberek utolsó mondatait jegyzi meg. Sok esetben nem is ismeri azok életét, munkásságát, számára a halál előtti utolsó gondolatok a fontosak. Az olvasmány nem a legpörgősebb, viszont tény, hogy fontos témákkal foglalkozik, a barátságtól kezdve, az önpusztításon és az elengedésen át, egészen az öngyilkosságig. Sok-sok olyan téma merül fel a kötet során, ami tizenévesen, fiatal felnőttként rendkívül hasznos lehet, ha elolvassa és elgondolkodik rajta az ember, nemtől függetlenül. Hatalmas sodrás nincs, nyomasztó, elgondolkodtató pillanatok azonban akadnak, így érdemes nem feladni, végigolvasni, mert a könyv ékkövét az őszinte, tiszta, egyenes párbeszédek jelentik. Ezt lentebb bizonyítom is egy idézettel.

Elsősorban 15-22 éveseknek ajánlom. Nekik viszont bátran!

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
"– Istenem, nem akarok olyan ember lenni, aki csak üldögél, és arról nyavalyog, hogy mi akar lenni. Én egyszerűen csinálni akarom. A jövő elképzelése is egyfajta nosztalgia.
– Micsoda? – kérdeztem.
– Egész életedet labirintusba zárva töltöd, azon töprengsz, hogyan szabadulsz ki egy nap, és milyen nagyszerű érzés lesz. Elképzeled a jövődet, de soha nem valósítod meg. Csak arra használod a jövőt, hogy segítségével elmenekülhess a jelenből."
(Részlet a 66-67. oldalról)


Értékelés: 6/5
szerző: nikiahatos