Ugrás a fő tartalomra

Magyar Hipnózis: rajongó készítette a Kodály Spicy Jazz új animációs klipjét

Mesébe illő a Kodály Spicy Jazz legújabb videóklipjének története. A zenekar váratlan üzenetet kapott egy fiatal, 19 éves rajongójától, Nagy Bálinttól, aki engedélyt kért arra, hogy klipet készíthessen a Felülről fúj az őszi szél című népdal feldolgozásukhoz. A végeredmény a Magyar Hipnózis című látványos, animációs kisfilm lett.

A Kodály Spicy Jazz zenekar a Kodály Zoltán halálának ötvenedik évfordulója tiszteletére rendezett Kodály emlékévben indította útjára zenei projektjét a Music Fashion kiadóval közösen. A profi muzsikusok a jazztől a pop-rockzenén át a metalig számos műfajban otthonosan mozognak és több hazai zenekarban szerepelnek. Ebben a formációban Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokat gondolnak újra és hangszerelnek át XXI. századi szempontok alapján, könnyed, instrumentális jazz stílusban, hogy a legismertebb és legkedveltebb népdalok friss, kreatív és lendületes megközelítésben ismét eljussanak a fiatalokhoz. A Kodály Spicy Jazz első nagylemeze, a Reloaded 2018-ban jelent meg, és azóta a zenekar Magyarországon, illetve számos helyen külföldön is koncertezett Strasbourgtól Rómán át Marokkóig, bemutatkozó lemezüket pedig Fonogram-díjra jelölték az év hazai világ- és népzenei albuma kategóriában.

A zenekar a közelmúltban váratlan üzenetet kapott egy 19 éves fiatalembertől, a videóvágóként dolgozó Nagy Bálinttól, aki engedélyt kért arra, hogy animációs videóklipet készíthessen a Kodály Spicy Jazz egyik népdal feldolgozásához.

"A tavaszi karantén alatt belekerültem egy Woody Allen-szerű spirálba, és nagyon sok jazzt hallgattam. Kíváncsi voltam, milyen újdonságok vannak a magyar jazz zenében, és a Spotify-on bukkantam rá a Kodály Spicy Jazz dalaira, amelyek nagyon megfogtak és inspiráltak. Régóta gondolkodtam már azon, hogy készítsek egy kisfilmet, ami valamilyen módon a magyarság témáját dolgozza fel, és amikor rátaláltam a népdal feldolgozásaikra, adta magát, hogy az egyik dalukra csináljak egy animációs klipet. Ehhez kértem az engedélyüket, írtam nekik a Facebookon, ők pedig nagyon jó fejek voltak és rögtön igent mondtak. A Felülről fúj az őszi szél című dalra esett a választásom, és így született meg a Magyar Hipnózis című klip" – mondta Nagy Bálint. 

A Kodály Spicy Jazz művészeti vezetője, Görögh Dániel trombitás elmondta: "Nagyon meglepődtünk, amikor megkaptuk Bálint üzenetét, ami annyira szimpatikus volt, hogy gyakorlatilag látatlanban bizalmat szavaztunk neki. Amikor megalapítottuk a zenekart, nem titkolt célunk volt, hogy a Kodály Zoltán által gyűjtött gazdag, magyar népdalkincset kicsit más, modern, de igényes jazz zenei köntösbe bújtatva közelebb vigyük és újra megszerettessük a mostani fiatalokkal. Jó értelemben vett hideglelős élmény, hogy ezek szerint ez sikerült, sőt Bálintot még alkotásra is inspiráltuk. Óriási boldogság ez a számunkra" – mondta Görögh Dániel.

A Kodály Spicy Jazz legközelebb október 31-én koncertezik Bodrogkeresztúron, a Henye Borbárban a Keresztúri Napok rendezvénysorozat programjában.


Forrás: Tölgyi Kriszta