Ugrás a fő tartalomra

INTERJÚ & ONLINE PREMIER: Nincs lehetetlen az alkotásban! Megjelent Temesi Berci negyedik lemezének előfutára.

Hamarosan megjelenik Temesi Bertalan szóló karrierjének negyedik albuma, amelyen csak és kizárólag szimfonikus hangszerelésekkel dolgoztak a kiváló szerzők. A basszusgitáros, zenei rendező, producer, zenekar vezető, session-zenész, basszusgitár-instruktor ráadásul dupla nagylemezzel készül, Symphosium 40 címmel. Létrejött ugyanis egy instrumentális, és egy énekes korong is, amelyen majdnem 100 közreműködő lesz hallható.

A mai napon pedig megérkezett a korong egyik előfutára, az Eltűnik a távolság. A dal címe persze nem véletlenül alakult így, hiszen a magyar zenészeken (Ferencz Péter 'Peet') és szövegírón (Lombos Marci) túl svéd társszerzők, és egy Németországban élő magyar ajkú, gyönyörű és tehetséges énekesnő (Bencsik Tamara) is hozzátette a szükséges pluszt a szerzeményhez. Ezzel a sokszínűséggel azt szerették volna érzékeltetni Berciék, hogy bár komoly távolságokra lehetünk egymástól, ha igazán alkotni szeretnénk, a jelenlegi helyzet sem gátol meg minket benne. Jöjjön hát egy miniinterjú a főhőssel:

nikiahatos: Honnan jött a dupla korong ötlete?
T. Berci: Az eddig megjelent lemezeim közül az első instrumentális volt, a másodikon már hallható volt két énekes dal is. A harmadik albumon szinte csak énekes dalok voltak. A Symphosium 40 a címében viseli, hogy idén 40 éves leszek, és ennek ünneplésére készültem egy rendhagyó lemezzel, amely összefoglalja az eltelt 40 évemet. Így az egyik korong csak énekes, a másik lemez pedig csak instrumentális szimfonikus dalokat tartalmaz majd.

nikiahatos: Milyen témákkal foglalkoztok az énekhangokat is tartalmazó korongon?
T. Berci: Az énekes lemez mondanivalója szövegek tekintetében többnyire pozitív mondanivalóval bír. A Jobb világ felé üzenete nem más, minthogy amikor mi felnövünk, a következő generáció viszi tovább mindazt, amit átadunk számukra, és általuk újra tisztán láthatjuk a világot. A Paradise arról szól, hogy mindig visszavágyunk oda, ahonnan származunk, és minden, amit gyerekkorunkban kaptunk, felnőtté válásunk során továbbadható. Egyszerűen tehát nem feledjük honnan jöttünk. Összességében emberi, és pozitív szemléletet sugároz az egész lemez szövegvilága, többnyire Lombos Marcinak köszönhetően. Külön köszönetem a legfontosabb szerző társamnak, aki a hangszerelést is megálmodta, ő pedig nem más, mint Bubenyák Zoli barátom.

nikiahatos: Miért pont Bencsik Tamarát kérted fel az Eltűnik a távolság-hoz
T. Berci: Az Eltűnik a távolság című dal arról szól, hogy bár fizikailag távolinak tűnhet minden megtett kilométer, mégis az alkotásban nincsenek gátak, távolságok. Szeretünk kreatívan teremteni. Svéd szerző társaimmal komponáltuk meg a dalt, és úgy éreztem, hogy Tamara hangja tökéletesen passzol hozzá. Sőt ráerősít a mondanivalóra, hiszen ő Németországban él, és ezzel a svéd-magyar-német kooperációs dallal igazán alá tudjuk támasztani azt, amit eredetileg üzenni akartunk vele.