Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt Jakupcsek Gabriella és a Nagy levegő

Jakupcsek Gabriella munkássága véleményem szerint valóban példaértékű. Szakmai tudása és alázata elképesztő, ugyanakkor ő az egyetlen olyan tévés számomra, aki a közösségi médiák hatalmas népszerűsége óta sem vesztett hiteléből. Sok műsorvezetőt, szerkesztőt csak addig kedveltem, amíg nem jelentek meg az online felületeken, Gabriella ilyen szinten is kivételes, egyszerűen emberi, aki okosan húzza meg a határokat.

Mivel imádtam korábbi könyveit, az És te hogy vagy-ot,valamint a Megúszhatatlant, így hatalmas örömmel estem neki a harmadik kiadványnak, a Nagy levegő, aki megáll, elsüllyed-nek is. Már a borító nagyon hívogató volt számomra, mert végtelenül harmonikus és ízléses. Nagy meglepetés ért, amikor az első oldalakat lapozgatva felfedeztem egy-két illatosított felületet is, ami nagyon rafinált kis marketing fogás volt a címre visszautalva. Főleg, hogy az illatminta pontosan az ízlésemnek megfelelően fűszerezett. Rögtön jobb kedvem támadt a karantén okozta nyomasztó hetek közben, és tényleg boldogan estem neki az olvasásnak minden alkalommal.

Az egész könyv során az volt az érzésem, mintha csak egy kellemes kis cukrászdában ülnénk és egy jóféle kávézás közepette beszélgetnénk a jó eszű szomszéd lánnyal. De jó is lenne, ha ilyen szomszédaim lennének. A szerzeményben ugyanis könnyed hangulatban, csajos stílusban esik szó igen fontos, érzékeny témákról, amelyekről 30 körül egy normális ember elgondolkodik és tud is. Az ismétlés azonban sosem árt ugyebár, hiszen nincs új a nap alatt, csak újabb és újabb feldolgozások. 

Gabriella pont annyira merül el a történések mélységében, hogy az még ne feküdje meg a gyomromat. A témák között olyanokat találunk, mint a barátságok alakulása, a nagymamaság, hogy egészséges az, ha néha szükségünk van egy kis levegőre, saját térre, hogy miként engedhetjük, hogy a gyerekek értelmesen használják az okos eszközöket. Érintve van még a bátorság, a humor, hogy milyen nehéz nemet mondani, vagy éppen a zaklatási, feldolgozási formák is. Azt is megismerhetjük, hogy miként dolgozik Jakupcsek Gabriella. Hogyan készül fel a beszélgetésekre, miként dolgozza fel azokat, és hogyan adja tovább tanulságait, tapasztalatait tizenéves lányának. 

Lendületes, reményteli olvasmány, ami tökéletes ajándék lehet a fiatal felnőtteknek. Jó kis felkészítés, bemelegítés a valódi életre.

"Miért magától értetődő, hogy csak egy hatévest kérdeznek, mi szeretnél lenni, ha nagy leszel, aztán megkérdezik gimnazista korában, hogy milyen pályát fogsz választani. Utána még felmerül, hogy mikor mész férjhez, de ha ez megvan, megszületett a két gyerek, akkor már soha senki semmit nem fog tőlünk kérdezni, azt biztosan nem, hogy még mit szeretnél csinálni az életedben. Mikor kérdezi meg két nő egymástól, hogy mondd, hogyan tervezed az életed a menopauza után." (86. oldal)

"Érdemes lenne eljátszani egyszer azzal, hogy a saját kapcsolati hálónkat átgondoljuk, és melléírjük, hogy ki kicsodánk nekünk. Például aki egyszer már volt a barátom, az marad a barátom? Nem feltétlenül. De az is lehet, hogy elveszítjük egymást szem elől, és aztán újra egymásra találunk. Nagyon sok ilyen legendás visszatérés van, amikor egy megváltozott élethelyzetben megint megtalálják a másikat. De a fordítottja is igaz, azért mert valaki egyszer a barátunk volt, nem biztos, hogy az marad. Nekem a barát jelen idejű szó." (175. oldal)


Értékelés: 6/6
Kiadó: Jaffa kiadó
Oldalak száma: 296

szerző: nikiahatos