Ugrás a fő tartalomra

Tóth Ádám: "Gyorsan egyfelé húz a fülünk". Itt a Táncoljunk a klip! Interjú

Tóth Ádámról leginkább Kállay-Saunders Andrással közös munkái kapcsán írtam. A cikk aktualitását most is egy ilyen anyag szolgáltatja, hiszen nemrégiben jelent meg Táncoljunk szerzeményük. A zenész azonban szerzőként,  producerként sem unatkozik, többek között Cserpes Laurával és Oláh Gergővel alkot. Interjú Ádámmal.

nikiahatos: Ismét igényes nótával rukkoltatok elő Andrással közösen. Most először a hangszerelést és a szöveget is neked köszönhetjük. Honnan az ötlet, ihlet?
Tóth Ádám: Andris szerint egy öltözőben született meg a dallam egy szál gitárral. Megmondom őszintén, nem emlékszem erre ennyire pontosan. Azt tudom, hogy átjött hozzám egyik nap, hogy kicsit zenélgessünk, ötleteljünk. Minden percét szeretem annak, amikor ezek a pillanatok megszületnek, mert valahogy olyan szerzőpáros vagyunk, akik nagyon inspirálják egymást. Tudjuk egymás gondolatait, hangulatait, emiatt relatív gyorsan egyfelé húz a fülünk. Így volt ez most is. Elkezdtem gitározni, Andris egyből énekelt rá egy refrént, ami már nagyjából a Táncoljunk volt. Utólag persze finomítani kellett a dolgokat, hogy egy kerek produktum születhessen belőle, de ezzel sem szokott probléma lenni. Működik az építőjellegű kompromisszum kettőnk között. Egyfelé húz a zászlós hajó, ha alkotásról van szó. Maga a dalszerzés után most először nyitottuk meg a kaput arra, hogy én hangszereljek, illetve szöveget is írjak. A szöveg mondhatni evidens volt. Andris angolul szokott szövegeket írni, én pedig bízom benne, hogy jól fogalmazok magyarul. Egyébként kifejezetten szeretem is a „szófestést”, így kézenfekvőnek tűnt, hogy tegyek egy próbát. A dal alapvetően arról szól, hogy találkozol egy régi, be nem teljesült szerelemmel, és itt hangsúly a nem be teljesedetten van. Mindenkinek biztosan volt olyan az életében, amikor volt valami, érezték, hogy jó is lehetne ebből, de mindig valaki, valami közbe szólt, ami miatt nem tudott 100%-ban kiteljesedni kettejük között a sztori. Maga a téma általánosnak tűnhet, elég sok dal szól erről, de pontosan emiatt volt kihívás számomra. A szövegírásban, fogalmazásban az, ami igazán nehéz, hogy a mások által is ismert, alapvető érzéseket, hangulatokat meg tudd úgy fogalmazni, hogy az ne legyen túl sablonos. Mondjál is valamit, de azért ne legyél túl direkt. Maradj inkább sejtelmes, de értsen mindenki.

nikiahatos: Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig?
Ádám: Még elég friss a dal, de eddig nagyon jó visszajelzések jöttek. Sok vidéki rádióhoz eljutott, akik örömmel fogadták. A nagyobb rádióknál, TV-knél is szépen halad szerencsére. Töri az útját, remélhetőleg minél előbbre. Egy biztos, mi bízunk abban, hogy sok hallgatóhoz, nézőhöz eljut majd. Mindenkinek köszönjük az eddigieket!
nikiahatos: Kivel, min dolgozol jelenleg?
Ádám: Korábban session-zenészként működtem inkább, néha még most is, viszont az utóbbi másfél évben inkább a producerkedésre, hangszerelésre, dalszerzésre fektettem nagyobb hangsúlyt, ami teljesen tudatos lépés volt részemről. Mindenki érzi szerintem, hogy mire hivatott az aktuális perspektívától függetlenül, ha mélyen magába néz, és én inkább ebben érzek ambíciót. Persze imádom, amikor üvölt mögöttem a csöves erősítő, úgyhogy az élőzenélést sem hagynám annyiban. Andrissal járjuk az országot zenekarral, vagy akusztikus formában. Mellette nagyon szeretett projekt a Garami Funky Staff, Garami Gabi vezetésével, akikkel szintén sokat játszunk, illetve a CeasfireX néven futó Vavra Bence projektet is imádom. Két hetente a Yellow nevezetű szórakozóhelyen zenélünk a Ya Ou-ékkal, aminek szintén van egy tök jó jam hangulata. Mint zenei producer jelenleg többek között Cserpes Laurával, tesójával Abigéllel, Oláh Gergővel, Beck Andrással, Wolf Petivel, Amagalival, Kállay-Saunderssel dolgozom együtt. Ők azok, akikkel mondhatni folyamatos a munka, és ténylegesen a mindennapjaim, heteim részei. Valakit ismertek, valakit még nem, de bízom benne, hogy akiket még nem, azokat is hamarosan megszereti majd a nagyérdemű. Ebben a bő másfél évben volt szerencsém sok előadóval dolgozni, akiknek köszönhetően sikerült olyan produktumokat is létrehozni, amik több milliós nézettségeket generáltak a legnagyobb videómegosztón. Gondolok itt Márióra, Hercegre, GWM-re, Essemre, vagy például volt egy BSW szám, ahol ugyan csak gitároztam, de tök büszke vagyok rá. Szerintem minden zenésznek, alkotónak az a célja, hogy valamilyen szinten nyomot hagyjon maga után. Nekem is ez a vágyam. Igyekszem úgy cselekedni, hogy a jövőben legyen miről újra beszélgetnünk.