Ugrás a fő tartalomra

"Vidáman szakítós, ami valójában nincs" - Interjú Rácz Gergővel a Bolondod voltam kapcsán

Rácz Gergő egy őszi hangulatú, „vidáman szakítós”, könnyed dallamvilágú duettel lepte meg a közönséget a minap. Elsősorban a klasszikus zenei világban alkotó, de a könnyűzenében is jártas Bella Mátéval közösen jegyzett Bolondod voltam című dalhoz a különleges, rekedtes hangjáról ismert énekesnőt, Ívet választotta partneréül.


A Rajzolj meg után egy duettre, klipre számítottunk, de végül egy másik nótára esett a választásod. Minden szempontból meglepetés ez vadonatúj dal. Mi az oka a változtatásnak?

Elkészült egy nagyon jó klip, amit a fiókba tettünk, mert miután kész lett és megnéztük, rájöttünk, hogy nagyon tavaszi hangulata lett. Annyira tavaszi, hogy furán jött volna ki most. A Bolondod voltam pedig szövegében is hozza az őszre leginkább jellemző, esős, fázós hangulatot. Ebben a dalban kifejezetten "álmosra", kiábrándultra és szomorúra akartam a versszakokat énekelni, és ezt kértem Ívtől is. Ő erre azt mondta, hogy "Dehát ez egy vidám dal!" Egyébként tényleg vidám. Vidáman szakítós, ami valójában nincs, legalábbis az én életemben nem fordult még elő. Nekem minden szakítás fájdalmas volt.

Aki figyelemmel kíséri a pályádat, az tudhatja, hogy szerzőtársaddal, Bella Mátéval néhány évvel ezelőtt már együtt dolgoztatok egy később óriási sikert aratott acappella nótán és egy klasszikus hangszerelésű szerzői esten is. Tehát adott a kérdés, hogy ez a dal egy korábbi munkátok gyümölcse, amit idáig a fiókban pihentettetek, vagy mostanában ismét közösen alkottok?

A Bolondod voltam egy 2016-os dal, aminek az alapötlete már tavasszal megvolt, de csak most lett kész teljesen. Azért is örültem nagyon a közös munkának, mert Mátéval nagyon szeretek együtt dolgozni és a zenéről beszélgetni. Tetszik a szemléletmódja. Ő csak ritkán tevékenykedik a könnyűzenében és remélem, hogy nem ez volt az utolsó közös munkánk!


Bella Máté is ugyanolyan magasra teszi a mércét mindenben, amit csinál, mint te. Valószínűleg ezért is tudtok ilyen remekül együtt dolgozni, hiszen a zenei tehetség adott, de a hozzáállás is rendkívül sokat számít.

Igen, a hozzáálláson rengeteg múlik. A közös alkotáshoz fontos, hogy valahogy "ugyanazt a filmet" nézzék az alkotók. Valami hasonlóság kell, hogy legyen a szerzők között.

Ív a duettpartnered ebben a szakítós, mégis kedves dalban. Miért épp őt választottad?

Régóta szerettem volna együtt énekelni egy ilyen különleges hangú énekesnővel, akinek megvan a hangjában ez az érdekes rekedtség. Eredetileg egyedül énekeltem volna, de úgy éreztem, hogy most nagyon passzolna a dalhoz egy énekesnő. Egy picit igazítani is kellett a szövegen, mert voltak sorok, amik nagyon furán szóltak volna egy hölgy szájából. A dal szövegét Bencsik-Kovács Zoltán írta, akinek szembesülnie kellett azzal, hogy Máté is és én is elég sokat variálunk alkotás közben. Zoli még nem szokta meg, hogy ennyiszer kérünk változtatást, mert ő más módszerrel dolgozik. A jövőben lehet, hogy kipróbáljuk inkább azt a technikát, mert nagyon szeretem a munkáit és vele is szeretnék még közösen dolgozni.

Megörvendezteted a rajongókat egy igazi klippel is, vagy már másra készülsz?

Jelenleg már egy másik dalon dolgozom, aminek szintén Zoli írja a szövegét, de hamarosan forgatunk egy igazi klipet a Bolondod voltam-hoz is.

Lassan itt a karácsony. Te hogyan készülsz az ünnepekre? Jut időd egyáltalán ilyesmire?

Persze! Már vettem fát is. Kicsit rohangászós a karácsony nekem, mert olyankor jó mindenkit meglátogatni.

Az év végéhez közeledve hogyan összegeznéd az idei esztendőt és milyen tervekkel vágsz neki 2017-nek?

Ez az év nagyon mozgalmas volt és ilyesmi terveim vannak 2017-re is. Szeretnék több élő koncertet a zenekarommal, valamint új lemezen is dolgozom. Természetesen folyamatosan lesznek új dalok és klipek. Idén még egy videó biztosan napvilágot lát majd.

Írta: Kis Szilvia