Ugrás a fő tartalomra

"Nagyon szeretem, amit csinálok" – Interjú Zsédával

15 éve babonáz meg minket a hangjával, tehetségével és nem mindennapi kisugárzásával. Különlegessége abban rejlik, hogy hangulatokat, élményeket ad át nekünk tisztán, őszintén, elegánsan. Sikerének valódi titka azonban, hogy soha nem éri be kevesebbel mint a legjobbal. Legújabb nagylemeze és kalendáriuma kapcsán, Zsédával beszélgettünk munkáról, családról és kikapcsolódásról.


Néhány héttel ezelőtt megjelent egy nagyon friss és üde dal, az Óceán. Megtalálható a 6. korongodon is, ami pedig felöleli az elmúlt 15 évedet. Mire számíthat az, aki meghallgatja a legújabb nagylemezedet? Milyen dalok szerepelnek rajta?

Én úgy gondolom, hogy ezek felemelő, szerelmet adó dalok. Azt a jó érzést adják, amitől szebbek lehetnek a hétköznapok. Kicsit a karácsonyi lemezhez hasonlítanám, nem lassú album, de nagyon bensőséges. Mindaz benne van, ami én vagyok zeneileg, énekesnőként, nőként, ami foglalkoztatott ebben a két évben, amíg készült a lemez. Én úgy gondolom, hogy egy nagyon kidolgozott, sokszínű, igazi album született, ami végigvezet azon a több mint 60 perces zenei anyagon, ami kiszakít egy kicsit a mindennapokból.

Miért épp Kémia lett a címe?

Mert ez a mozgatója a kapcsolatoknak, nem csak a szerelemben, a párkapcsolatokban, hanem mindenféle kapcsolatban. Ez egy vágyakozás, vonzódás, kötő és oldóanyag, tehát sok mindennek a mozgatója, alapja.

Ez a lemez, ahogy már említetted is, körbeöleli az elmúlt 15 évedet és rólad szól. Melyik az a dal, amelyik a mostani élethelyzetedre leginkább jellemző? Miért éppen az?

Nagyon sok olyan dal van, amit nagyon meg akartam csinálni, persze vannak kedvencek is közöttük. Igazából azért készítettem ezt az egész lemezt, mert ez az, amit gondoltam ebben az élethelyzetben a világról és önmagamról. Ez az, ami kikívánkozott.


Különleges időszak ez neked, mert a 6. stúdióalbumod megjelenése egybeesik a 6. kalendáriumod megjelenésével is.

A kalendárium is egyfajta összegzés, ami memoár formában jeleníti meg a négy évszakot. A kezdeti inspirációktól, szárnypróbálgatásoktól indulva bemutatja, hogyan lettem az, aki most vagyok. Végig vezet a Cotton Club Singers-es időszakon, a szólókarrieremen, a dalok születésén és különböző sztorikon, amiket már el is felejtettek az emberek, vagy talán nem is tudtak rólam.

Említetted a dalok születését, amiről eszembe jutott, hogy ezt a nagylemezt is Rakonczai Viktorral és több más szerzővel készítetted, akikkel már hosszú ideje a legnagyobb harmóniában dolgoztok együtt. Mi az oka annak, hogy éppen ők állnak hozzád közel?

Az egy adomány, hogy évek óta együtt dolgozunk, és hogy egymásban gondolkodunk. A munkánk gyümölcsében pedig benne van az a sok szeretet és törődés, amit egymás iránt érzünk. Ez egy hatalmas büszkeség a számomra. Azt a zenét amit én szeretek énekelni, ők tudják legjobban csinálni. 

Ritkán találkozik az ember olyan személyekkel, akikből ennyi nyugalom és harmónia árad, mint belőled. Hogyan tudod összeegyeztetni a mindennapokban azt, hogy édesanya, feleség, ugyanakkor ennyire sikeres énekesnő is vagy egyben?

Nagyon szeretem, amit csinálok és nem minden egyszerre történik. Bár lehet, hogy most úgy tűnik, hogy igen, mert egy időben jelent meg az új lemez és a könyv is. De az nagyon fontos, hogy mindennek meglegyen a maga ideje. Ha a kisfiam több időt igényel, több törődést, akkor vele vagyok. Sokat vagyunk együtt egyébként és én ezt így is képzeltem. Tudtam, hogy ez nekünk menni fog. Nekem egy gyerekem van, de van, aki ezt három gyerekkel csinálja és neki is meg kell oldania. Nálam igazából egymást inspirálja ez a sok szerep.


Egy nagyobb munkával töltött időszak után, hogyan kapcsolódsz ki? Mi a titkod?

Ez nem most lesz, mert indul a turné, talán majd a jövő év elején lesz rá egy kis idő. Bármilyen utazás, pihenés jól fog jönni, vagy akár egy jó könyv, mozi és a barátokkal eltöltött idő.

Így az év végén az ember általában számot vet az életéről. Te ezt már megcsináltad lemez és könyv formájában is, de lassan itt vannak az ünnepek is. A turné és az azzal járó sok elfoglaltság mellett, te hogyan készülsz a karácsonyra?

Folyamatosan. Nagy karácsony szerető, rajongó vagyok amúgy és sok ajándék van, amiket már megvettem. Egy ideje gyűjtögetem őket, mert tudom, hogy az év végén semmi időm nem lesz, úgyhogy gyűlnek, gyűlnek és aztán Pápán a szüleimmel és az öcséimmel együtt fogunk ünnepelni. Már nagyon várom!

 Írta: Kis Szilvia