Ugrás a fő tartalomra

Minőségi és maradandó a Belau debütáló lemeze! - Kritika


Az elektronikus alapokra fektetett Belau eleinte szóló produkcióként (Kedves Péter) bizonyított, később pedig duóvá (Búzás Krisztián) formálódott. A közel egy éve feltűnt formáció pörgős időszakot tudhat a háta mögött, ráadásul a napokban előrukkolt első lemezével, amely a The Odyssey címet kapta.

A korongon 12 dalt találhatunk, amelyek témáit az elvágyódás, de minimum a vágyódás öleli át. Olyan helyekre kalauzol el bennünket ez a lemez, ahova egészen biztosan bárki szívesen elutazna. A jól megszokott Belau számok mellett igazi különlegességnek számítanak azok a szerzemények, amelyek közreműködőkkel büszkélkedhetnek, akiket nagyon jó érzékkel választottak ki.

A nyitányt a 34°50’N 24°05’E jelenti, amely egy igazán vérpezsdítő dal és nagyon okosan fokozza a hallgatói izgalmat. Pont úgy, ahogy az utazás előtti napokon szoktuk várni, hogy jól megpakolva a böröndöt végre útra kelhessünk. A második nótát jelentő, egy éjszakát, emléket idéző Somebody told me so már egy valódi különlegesség, ugyanis Dallos Bogi tűnik fel benne. Bogit senkinek sem kell bemutatnunk, az énekesnő nagyon fiatalon tűnt fel a hazai zenei palettán, mondhatjuk, hogy szinte a szemünk előtt cseperedik fel. Teszi ezt úgy, hogy igazi példaképe lehet a mai fiatal lányoknak: semmi magamutogatás, semmi erőltetés, csupa szerénység, bájos lendület. Nos, pont ilyen ez a dal is.


Véleményem szerint a Szécsi lányokról indokolatlanul keveset hallunk, holott igazán tehetséges, izgalmas testvérpárosról beszélünk. A lemez egyik legerősebb számának a You and I-t tartom, amit Böbének is köszönhetünk. Ezt a dalt simán el tudom képzelni egy amerikai film szerelmes jelenete alatt. Fokozza a kíváncsiságot, és folytatást várunk tőle. Mégpedig mielőbb! Ha a korábbi dalok nem, akkor ez tutira kiszakít a szürke hétköznapokból. Nehéz nem ötször, hatszor meghallgatni egymás után. Zseniális!

Muszáj kiemelnem a hatodik szerzeményt, avagy az Open Water című dalt, amelyben Myra Monoka hangját hallhatjuk. A fiatal lánnyal egyre többet találkozhatunk, ő állja meg helyét a BRKLYN szórakozóhelyén, de a Soerri & Poolek bulijain is. Myra ebben a dalban is odateszi magát, véleményünk szerint nagy jövő várhat még rá és ebben ez a dal is segítségére lesz.


Myra után ismét egy kiváló énekesnőt kapunk Herrer Sári (Mary Popkids) személyében. A Dow by the Sea a másik nagy kedvencem, amely által garantáltan ledobod a terheket és csak pozitív rezgéseket érzel majd. A lemez minden száma minőségi és maradandó. Mediterrán hangzású anyagokról beszélünk, amelyek pont emiatt a különleges fűszerezettség miatt még az olyan füleket is meghódíthatják, akik alapvetően nem rajonganak ezért a stílusért. Emelem a kalapom!

Az egész lemezt ajánlom, hogyha szeretnél egy picit kiugrani a sűrű teendők folyamatos körforgásából és relaxálni, megnyugodni. Ha pedig éppen utazol és nem tudod, hogy milyen zenét vigyél magaddal, akkor kifejezetten javaslom a Belau albumát! Bárhol is vagy, szánj egy kis időt magadra, gondold át, hogy honnan jöttél, hol tartasz most, hova szeretnél eljutni és mit teszel meg érte. Ez a zene inspirálni fog és egyben tökéletesen fel is tölt majd. Fix nyugalomzóna!

Dalok a lemezen:
01. 34°50’N 24°05’E
02. Somebody Told Me So (ft. Dallos Bogi)
03. You and I (ft. Szécsi Böbe)
04. Jay & Alexis
05. Alone at Petrcane
06. Open Water (ft. Myra Monoka)
07. Down by the Sea (ft. Herrer Sára)
08. Costas de Los Sueños
09. Santorini
10. Wicked (ft. Antonia Vai)
11. Retour à Cap-Ferrat
12. Boat Party (ft. Szécsi Böbe)

Értékelés: 10/10
Írta: Nikkk