Ugrás a fő tartalomra

Elgondolkodtat és lélekerősít Kocsis Tibor harmadik albuma! - Lemezkritika!

Nemrégiben a Gold Record gondozásában jelent meg a korábbi X-Faktor győztes, Kocsis Tibor harmadik lemeze. A korong stílusosan ragadja meg a zenei élet olyan örök témáit, mint a szerelem, vagy éppen az elmúlás.

Rendkívül jó nyitány a Várj még, amely az őszről, elmúlásról szól. Hogy miért tartom jó bevezetésnek? Mert maga az album is ősz elején, szeptemberben került a polcokra, ezzel máris egy aktuális, időszerű tárgy áll a szöveg középpontjában. 

Személyes kedvencem rögtön a második dal, melynek szövegét Molnár Tamás, zenéjét pedig Tibor mellett Szepesi Zsolt alkotta. A Szerelem vak az örök fiatal lelkületű embereket ragadhatja meg elsősorban, akik sosem akarnak, és nem is fognak felnőni teljesen. Szeretjük falni az életet, legyen szó akár az éjszakáról, vagy éppen egy szerelemről. Arany szabály: Semmit sem szabad megbánni. Ezt a rendkívül pozitív témát váltja a Szellemkép, ami arról a fájdalmas állapotról szól, amikor az ember a gödör legmélyén érzi magát és mint egy szellem, időről-időre egyre szorosabban öleli át a fájdalom. Ez a kín elég durván járja át mindened. A sorok gyönyörűen olvadnak össze, ami hallgatóként hatalmas élmény, de előadóként igen kemény feladat lehet ezt a számot elénekelni. Meg kell említenem, hogy a Szellemkép zenéjét és szövegét is Kocsis Tibi szerezte (a zenében Szepesi Zsolt segítette munkáját).

A Szellemkép párja lehet talán a Megtörik a jég, amiben a bizonytalanság, a félelem uralkodik. Előttünk van a cél, ezért összeszedjük minden erőnket és újra nekivágunk az útnak. Aztán ismét jön egy pörgös, energikus szerzemény, a Féktelen éjjel. Ez a szám a városi éjszakai élet szépségeiről mesél, amikor a pihenés, a lazítás kap végre szerepet és csak a pillanatnak élünk. Alaposan megnézünk, megélünk mindent, ami éppen zajlik körülöttünk. Ezzel a dallal egy igazán fülledt ritmus rázz fel bennünket.

A Másolt kazetták sokunk tinédzser korszakát idézi meg. Ez a szerzemény ugyanis egészen a 80-as, 90-es évekig repíti vissza a hallgatót. Másolt kazetták ugyan lehetnek, de másolt emlékek nem. Jó visszaemlékezni, és nosztalgiázni. Külön érdekesség, hogy Tibi olyan ma már retronak számító előadókat is említ, mint a Take That, vagy éppen a Hip Hop Boyz. Aki szerette az akkori zenéket, az pontosan tudja, hogy minden úgy volt szép, ahogy.


A nyolcadik számot jelentő Chuck Norris igazi különlegesség, hiszen a Másolt kazettákhoz hasonlóan ez sem egy örök zenei témát jelent. Szente Vajk kiváló szövege ugyanis valóban a kultikus alakról, Chuck Norrisról ír, akiről megannyi mémet láthatunk a közösségi oldalakon. Amellett, hogy a zseniális humor által  egyedivé válik ez a nóta, az is rendkívülivé teszi, hogy a dal vége felé hallhatunk Tibitől egy rapbetét is.

Ha eleget nevettünk az előző dalon, akkor érkezik az Élj úgy, ahogyan jó. Már a cím is sokat sejtető, és üzenete tényleg nem hanyagolható el. Azt a hozzáállást fogja meg, hogy kár az eltelt évek után keseregni, vagy éppen a jövő miatt előre parázni. Egyfajta himnusz is lehetne a Czutor Zoli alkotta szöveg. Ne görcsöljünk, mert abból jó sosem születhet, inkább várjuk pozitívan mindazt, ami majd érkezik az életünkbe.  Mefogadni ér!

Az Árnyékország egy igazi ballada, amely (jó pár éve) nagyon aktuális tartalommal rendelkezik. Az a negatív hozzáállás öleli át, ami sajnos Magyarországra is igen jellemző. Az üzenet rendkívül erős, éppen ezért muszáj idéznem belőle pár sort: "Mikor lesz ez az a hely, ahol becsülnek és nem leköpnek, ahol ölelnek és nem megölnek, ahol szeretnek és nem ellöknek, ahol az ezüstéremnek is örülnek, ahol szavaznak és nem savaznak, ahol akarnak és nem tagadnak, ahol bíztatnak és nem hazudnak, ahol megint hihetek a szavaknak?" Véleményem szerint a lelke mélyén mindenki vágyna egy pozitívabb helyre, országra, csak ehhez minden egyes nap minden embernek tennie kellene. Tibor, ez 10/10-es alkotás! A nagylemez utolsó számát pedig a Válaszút jelenti, ami nem szól másról mint az igazság iránti vágyról, mivel mint tudjuk: a hazugság sosem jó irány.

Kiemelném még a korong borítójának utolsó oldalán található köszönet nyilvánítást, amit Tibor igazán kreatívan, művészien oldott meg. Nem említ konkrét neveket, inkább csak olyan emlékeket, amelyekből az illetők tudhatják, hogy róluk van szó. Az album rendkívül izgalmasan lett felépítve, hiszen az örök témák mellett nagyon aktuális, fontos üzenetek is hallhatók rajta. Úgy ad lelki feltöltődést a hallgatónak, hogy nagyon könnyedén levonatkoztat saját életére, elgondolkodik (éppen ezért karácsonyra tökéletes ajándéknak tartom, ha a megajándékozott személy szereti az igényes pop műfaját). Nem csak a szövegek, de a modern hangzás is egy olyan roppant minőségi világot képvisel, amivel bárki azonosulni tud. Tibor minden dalban megmutatja rendkívüli tehetségét, és bizony ez a korong is igazolja, hogy miért nyerhette meg anno a tehetségkutatót.

A korongon található dalok:
Várj még
A szerelem vak
Szellemkép
Megtörik a jég
Emlékkép
Féktelen éjjel
Másolt kazetták
Chuck Norris
Élj úgy, ahogyan jó
Árnyékország
Válaszút

Értékelés: 10/10
Írta: Nikkk