Ugrás a fő tartalomra

Játékos, elgondolkodtató és eredeti Diggieman Apró Pont című lemeze - Kritika


Szinte az utolsó OSG-vel egy időben jelent meg Deego/Diggieman új, Apró Pont című lemeze. A fesztiválon ismét kiemelkedő teljesítményt nyújtott a srác, így alig vártam, hogy végre meghallgathassam a friss, ropogós anyagot.

A korong 8 dalt tartalmaz és ezek a számok bizony egytől-egyig komoly zenei utazást jelentenek. Nem mindennapi lemez ez, hiszen a dalok nem a szokásos reggae, de még csak nem is a hagyományos rap műfaját képviselik, a legfőbb üzenet pedig talán az, hogy mindig, minden körülmények között van kiút. No, de akkor nézzük (vagyis inkább hallgassuk) a számokat.

A címadó Apró pont-ot már augusztusban is beválogattuk a Bside legtöbbet pörgetett dalai közé, hiszen Diggieman nagyon ügyesen játszott a stílus határokkal, amelyeket pozitív energiákkal húzott tovább és még tovább. Ezt az eredetiséget nem lehet nem imádni.


A lemez második számát az Újabb hely jelenti, amelyet lazaság, derűlátás, felszabadulás jellemez. Azokra a tipikus péntek estékre emlékeztet, amikor mindenből elegünk van, fáradtak vagyunk és csakis egy kis közös időtöltés segíthet rajtunk a legjobb barátunkkal karöltve. Ha nem tudjátok, hogy mihez kezdjetek, alapozáshoz ajánlom ezt a nótát, tutira nem maradtok otthon.

A Várnak rád ugyancsak egy reménykeltő, hitet adó szerzemény, ami akkor nyújthat jobb kezet, amikor már a dolgokba belegondolni se mersz, nemhogy tenni ellenük, vagy lépni a céljaidért. Ez a nóta ugyancsak kiemeli a társ, partner, szövetség fontosságát. Nem hiába mondják, hogy társas lények vagyunk…

Ezután egy igazi gyöngyszem következik, a Gondolj rám személyében. Sokan próbálkoztak már a halál témájának megközelítésével, ám Diggieman ezt is nagyon ügyesen csinálta. Az első verzében gyönyörű sorokat kapunk a nagymamájáról, a másodikban pedig már maga az elmúlás a téma. A szöveg megérint, a dallamtól pedig a hideg is kiráz. 


A Szilánk az a dal, amelynek refrénjében azokat a szavakat kapod meg, amelyeket egy igazi, jó baráttól vársz, amikor a gödör legmélyén csücsülsz. Megért, nyugalomra int, erőt ad. Itt ki kell emelnem a trombitát, ami valami fenomenális.

A Gramm egy tökös, kőkemény reggae lett, a Minden Perc pedig talán az Apró Ponthoz hasonlít leginkább, hiszen egy ugyancsak szerelmes nóta. A második verze dallamilag iszonyatosan ütős lett.


A Hova futsz tökéletes lezárás, mivel a dal tempója garantáltan magával sodor. A szövegről nem is beszélve, ami komoly intelem, és arra hívja fel a figyelmet, hogy menekülni bizony kár. (Ez igaz a lemezre is, kizárt, hogy csak egyszer hallgatod meg...)

„Hova futsz mondd?! így leelőz csak az élet,
Hova futsz mondd?! a problémáid utolérnek,
Hova futsz mondd?! ha csak hajszolod a pénzed
A rossz felét nézed, így a lényeget nem érted,
Hova futsz mondd?! így leelőz csak az élet,
Hova futsz mondd?! a problémáid utolérnek,
Hova futsz mondd?! minden emléked a részed,
A probléma akkor jó, ha lépésekre késztet”

Ezen a hibátlan albumon tényleg gyönyörűen építkező dalokat kapunk. Vártam, hogy lesz majd egy olyan szám, ami nem jön át. Hát ilyen nem volt… Ha egy különleges zenét keresel, akkor ennek a korongnak a személyében megtalálod, hiszen miközben elgondolkodsz a tartalmasnál is tartalmasabb szövegeken, a dallamok felszabadítanak és energiával töltenek meg. Bár az anyag Diggietálisan is elérhető az előadó Youtube csatornáján, ez a korong azon ritka kincsek közé tartozik, amelyeket valóban érdemes megvenni konkrét formájában is.


Értékelés:
Zene: 10/10
Szöveg: 10/10

Közreműködők:
Diggieman: ének, ragga
Bogi: szaxofon
Kata: vokál
Renátó: billentyű
Sztahee: basszusgitár
Bali Wailer: gitárok
Ricsi: trombita, pozan
Negrus: dobok

A lemezt a rendeles@diggieman.hu címen rendelhetitek meg,
vagy személyesen az alábbi helyeken érhetitek el:
Psychostore - Budapest VI. ker. Podmaniczky u. 9.
SetUp Shop - Győr Árpád út 63/b
SetUp Shop - Szekszárd Garay tér 16. 

Írta: Nikkk