Ugrás a fő tartalomra

Iróniával fűszerezett és karakteres az Éva Presszó lemeze! - Kritika!

Koncert feelingű és játékos a debreceni Éva Presszó zenekar Nyitva című albuma. A feltörekvő formáció csupán 2015-ben alakult, de véleményem szerint hamar nagy népszerűségre tehet szert az igencsak sajátos hangvételű csapat.


A korong érdekessége, hogy felkonferálással indul, amely által rögtön egy klubban, presszóban érezhetjük magunkat. Az esszenciális lemez első számát pedig a kissé melankolikus Vitorláshajó című dal jelenti, amely irgalmatlanul finom iróniával van fűszerezve. A csipkelődés és a játékosság amúgy teljes egészében végig vezet minket az albumon. A Falu a vidéket, a gyermekkort idézi meg, ezzel egy igazán nosztalgikus álomvilágba ringatva el minket. Muszáj kiemelnem, hogy a szerzemények címei sem hétköznapiak, van itt Kiskata, Éjszaka volt, Nadrág, vagy éppen Lebegős is. A Szívbusz talán a leglendületesebb, legenergikusabb nóta, amely alaposan felrázza a hallgatót. A Ragadozó valóban fenevadként rabol el minket a sok-sok cinizmussal és pajkossággal.


Az abszolút kedvencet számomra a Pauza jelentette, amely már egyszeri hallgatás után is roppant fülbemászó tud lenni, és vidámságával, jókedvűségével egész napra velünk marad. Pontosan úgy esik nekünk, mint nyáron egy hűs fröccs, miközben a nap kellemesen andalító fényei sütnek le ránk. A Kóbor kutya pedig pompás lezárása a korongnak, nyugtató dallamokkal békíti meg a lelket.


A csapatot nehéz bármilyen kategóriába is besorolni, leginkább talán a blues-ra hajaznak, de találunk zenéjükben funky-s, jazz-es, reggae-s és populáris elemeket is. A szövegeket pedig mély érzések, gondolatok jellemzik, egyszerűen nincs üres járat, minden dalnak van valami mondanivalója. Egy szó, mint száz: karakteres hangzásvilágot nyújt az Éva Presszo.

Zenekari tagok:
Vigh Évi
Vincze Krisztián
Pesti Viki
Urhegyi Pál 
Takács Richárd

BELEHALLGATOK A LEMEZBE!


Értékelés: 10/7
Írta: Nikkk