Ugrás a fő tartalomra

Ennyi elég! Pofátlanul jó lett Keresztes Ildikó Most című nagylemeze! - Kritika


Öt év után végre új lemezzel örvendeztette meg rajongóit Keresztes Ildikó. Az előadó hatodik albumát Most névre keresztelte el, amelyet november 29-én egy szimfonikus zenekarral kiegészülve a MÜPA színpadán is bemutat.

A korong már az első másodpercekben izgalmasan kezdődik, ami az Ez vagyok én című dalnak köszönhető, amely egyfajta önvallomásként is felfogható. A nóta az énekesnő mögött megbújó valódi emberre hívja fel a figyelmet. Ezt a számot hallgatva olyan érzésem volt, mintha egy csendes kávézó legnyugodtabb sarkában hallgatnék egy történetet. Egy igaz sztorit Keresztes Ildikó szájából, szemszögéből.

Megannyi akadályt, problémát megéltünk már és minden porcikánkkal reméljük, hogy az életünkbe újonnan belépő szerelem már az igazi feloldozás, végállomás lesz. Ismerős? Akkor a Bárcsak tuti neked szól! Ha pedig éppen most estél át egy csalódáson, akkor pontosan tudni fogod, hogy mit takar a harmadik, avagy az Eldobom szívem című nóta.


A lemezen számomra akadt két különleges szerzemény. Elsőre ugyanis furcsa volt Ildikó előadásában hallani őket, hiszen korábban Járási László (Indygo) hangján szólaltak meg ezek a dalok. A Jó úton járnék és a Nem tart örökké elején bár hiányoltam Laci senki máséval össze nem téveszthető (szerencsére jó értelemben....) hangszínét, de mivel Ildikó tökéletesen magára formálta őket, erőteljes előadásában abszolút hitelesek lettek számomra ezek az alkotások is.

Az elmúlt években hatalmas kedvencem volt az énekesnőtől az Adj valamit, ami bár ezen a korongon is helyet kapott, Most napok óta az Engedd el az, ami totálisan beragadt nálam. Ha lehetne, éjjel-nappal ezt hallgatnám, de hát valamikor aludni is kell... Az Engedd el egy végtelenül tüzes, dinamikus, pezsgő, lázadással megtöltött szerzemény, ami tökéletes energiaforrás, ha nem tudod felpörgetni magad. Ezt követően egy gyönyörű, de gyötrő szerelmes balladát kapunk a Ne kövess személyében. Aki egy picit is ismeri a magyar zenéket, az egyből ráismer a dal szövegírójára, aki nem más, mint Demjén Ferenc. A szerző és Ildikó pedig kőkemény garancia a magas színvonalra, minőségre.

Meg kell még említenem az Ennyi elég-et is, ami tökéletes társunk az ellazuláshoz és a görcsök elengedéséhez. Egy érzelmes rockhercegnőtől nagyon vártam egy olyan remeket, mint az Ülök járdán (a zenét Somló Tamás szerezte!), ami utolsó előtti dalként végre meg is érkezett. Jó időben, jó helyen!


Összességében egy folyamatosan épülő, színes, többrétű albumról beszélünk, amelynek a Most-nál kitűnőbb címet keresve sem találnánk, hiszen, ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnunk a lemez üzenetét, akkor az ennyit tenne: Élj a mának, légy a jelenben! Ezt a korongot tényleg érdemes beszerezned és a helyedben a lemezbemutató koncertet sem hagynám ki! Gratulálok a szerzőknek (különösen Kovács Tamásnak, Járási Lacinak, valamint Péterfi Attilának) és a művésznőnek, Keresztes Ildikónak! Erre megérte várni!

Dalok a Most című albumon:
Ez vagyok én
Bárcsak
Eldobom a szívem
A Ring
Jó úton járnék
Engedd el
Ne kövess
Adj valamit
Elég szép
Ennyi elég
Hazám Hazád
Ülök a járdán
Nem tart örökké

Értékelés: 10/10


Írta: Nikkk