Ugrás a fő tartalomra

4 igen az X-Faktor 2016 mentoraira!

Már az első adás után azon gondolkodtam, hogy leírom gondolataim a vérfrissítésen áteső X-Faktor megújult mentorgárdájával kapcsolatosan. Ám egyetlen műsor után bölcsebbnek láttam, ha csendben maradok... A második válogató azonban teljes mértékben elsöpörte azt a félelmem, hogy rövid időn belül totál máshogy gondolkodom majd az ítészekről.


A Tóth Gabi, ByeAlex, Gáspár Laci és Puskás Peti alkotta négyes ugyanis alaposan felrázta az évek óta unalmassá vált tehetségkutató műsorok világát. Ez a pezsgés volt a legtökéletesebb megoldás, amely után a hideg ráz, ha reklámok bújnak a showhoz. Ha szombat este nincs kedved kimozdulni otthonról, de szeretnéd, hogy Legyen valami, akkor ismét érdemes bekapcsolnod a tévét.


Tóth Gabi nem először bizonyít zsűriként, mentorként, és továbbra is hozza emberi, érzékeny ugyanakkor csajosan vicces oldalát. Ettől pont olyan, mint a lány a szomszédunkból... Ahhoz kétség sem fér, hogy csodálatos énekesnő, de most már az is tuti, hogy fiatal kora ellenére bizony helye van abban a bizonyos ítész székben.

Gáspár Laci egy szigorú mentor, aki lazaságával, jófejségével minden pillanatban lenyűgöző. „Nem fogom hagyni, hogy leégesd magad és még engem is.” mondatát idézve (ami egy borzalmas versenyző után hagyta el a száját), azt hiszem, nem is kell ezt tovább ragoznom. Különösen megható volt a második adásban, amikor a mindössze 20 esztendős Fehér Lili zseniálisan adta elő Laci Szeretet él című számát, és ezekben a percekben a szeretet bizony tényleg ott élt az eredeti előadó szemeiben.


ByeAlex az egyetlen olyan előadó az ítészek között, aki nem tehetségkutatóban tűnt fel (bár őket sem szabadna elítélni. Már csak azért sem, mert egyikük sem nyerte meg a saját szériáját, mégis fentmaradtak és zseniális zenékkel ajándékoztak meg minket). Alex számomra az a személy, akivel leginkább azonosulni tudok, minden szavával maximálisan egyetértek, és pontosan azokat a dolgokat mondja el, amik az én fejemben is megfordulnak egy-egy produkció kapcsán. Olyan embereket keres, akik valódi egyéniségek, eredetiek, cseppet sem unalmasak. Nem szán meg senkit a története miatt, a hiteles, izgalmas előadókat keresi, azokat, akikben ott van az az oly' sokszor már emlegetett plusz. Akikre ő igent mond, azok megtöltik az előadott dalt. Alex mondandójában sosincs felesleges körítés, maszlag, a lényegre tér. Sokan érezhetik úgy, hogy odaáll furcsának tituált versenyzők mellé is, de összességében igaza van, hiszen a semmilyen előadót nem lehet hová tenni (max a lomtárba). A furcsát annál inkább... Nála külön díjazom, hogy bevállalta ezt a műsort, mert érezni lehet, hogy neki is kihívás, újszerű ez a feladat, és időnként bizony emberpróbáló is egyben. Kockáztatott ezzel a szerepléssel, de véleményem szerint abszolút megérte és remélem, hogy a műsor legvégén ő is így gondolja majd.


Eddig Puskás Peti a legvisszafogottabb karakter, aki kissé szűkszavú ugyan, de egyre jobban tör elő belőle egy kisgyerek, egy csibész, egy cinkos, akivel szívesen ülnék a suliban egy padban és közösen ugratnánk vele a többieket. Bár tényleg nem beszél sokat, szembetűnő, hogy képben van és nagyon hamar kapcsol (elég csak Horányi Eszter esetére gondolni, aki egy korábbi versenyző, Horányi Juli húga).

Tehetségek szempontjából eddig két versenyző maradt meg bennem. Az egyik Berki József volt, aki Éliás Gyula Úgy lennék számával volt hatással az emberekre. Megható produkciót láttunk, hallottunk. A másik pedig a Dynamite Dudes, akik őrült játékossággal szabadítottak fel. Elérték, hogy elfelejtsem, hogy egy tehetségkutató műsort nézek és nem egy klub színpadán látom őket.

Bizony akadnak fájdalmas előadások, amelyek után az ember azt sem tudja, hogy hol van. Időnként súlyosan büntetnek a versenyzők, gyötrelmüket pedig a mentorok sem titkolják, minden ki van írva az arcukra. Sokkal jobban szeretek olyan műsorokat nézni, ahol az előadók saját dalokat húznak el, de a kiugrási lehetőségekkel kecsegtető X-Faktor idén tényleg roppant szórakoztató. Ha már Puskás Peti kapcsán említettem az iskolapadot, akkor el kell mondjam, hogy bármelyik mentorral szívesen ülnék abba a bizonyos padba. A szünetben pedig elő is adhatnának 1-2 nótát. Hmmm, ez nem is volna rossz!


Írta: Nikkk