Ugrás a fő tartalomra

Újabb névvel bővült a Szenes Iván Emlékkoncert énekeseinek névsora

Legnépszerűbb dalköltőnk egészen haláláig puritán életet élt, mint a nép egyszerű gyermeke. Az emlékére évente megrendezett ingyenes koncert hűen követi Szenes Iván elveit. Új fellépő is csatlakozott a sztár kavalkádhoz: Cserpes Laura a „Budapest dallal” debütál a Szenes Iván téren.


Hat évvel ezelőtt, Szenes Iván halála után dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármesterének ötlete alapján különleges józsefvárosi hagyomány indult útjára azon a téren, ahol a legtöbb magyar sláger született. Évente ingyenes Szenes Iván Emlékkoncertet adnak az író sztárbarátai a legnagyobb slágereivel. Ez a tér, igazi magyar kultúrtörténeti hely, hiszen nemcsak Szenes Iván alkotott itt, hanem édesapja Szenes Andor is innen indította hódító útjára Kálmán Imrével és Lehár Ferenccel a világslágereket.

Kevesen gondolnák, hogy Szenes Iván, aki a mai napig az ország legjátszottabb dalköltője, valóban szerény, puritán életet élt. Ezt csak lánya, Szenes Andrea, illetve a környezetében sok időt eltöltő zenészek és művésztársai tudják, akik számára ünnepszámba megy évről évre a Szenes Iván Emlékkoncert, amelyen öröm színpadra állni. Újabb piros betűs nap közeleg Szenes Iván rajongói és a hazai zenei élet számos képviselője számára, hiszen 2016. szeptember 11-én – a frissen átnevezett Szenes Iván téren – ismét elérkezik a jeles alkalom, a hatodik emlékkoncert. A rendezvény ezúttal is ingyenes, hiszen ez illik Szenes Iván személyiségéhez és emlékéhez, ez az ő stílusa. Több mint koncert, igazi Szenes ünnep, rendre több mint tízezer embert vonz.

Azelőtt soha ennyien nem voltak még a téren, amely most már Szenes Iván nevét viseli, így is őrizvén a magyar hagyományt és kultúrtörténetet. Ha egy járókelőnek elkezdjük dúdolni a Szenes slágerek valamelyikét, alig akad, aki ne tudná folytatni. – Édesapámnak nem volt Kossuth-díja. Az ő puritán személyiségének annál nagyobb kitüntetés nem is létezhet, hogy a magyar emberek eljöhetnek ingyenesen hallgatni a slágereit, és jól érezhetik magukat a nevét viselő téren. Az ódon fák között, ahol ő kisgyerekként már focizott, amikor elkezdték építeni az itt álló templomot. Nagyon régi itt a családunk múltja, édesapám gyógypedagógus nagyszülei is ezen a téren üzemeltettek egy magán bentlakásos iskolát – meséli Szenes Andrea.

Szenes Iván jellemzője az emberközpontúsága volt, ami a műveiben is megmutatkozik. Mindenkihez tudott szólni, és szól is a mai napig. Mindez nemcsak társadalmi rétegekre, de különböző generációkra is értendő. Az idei emlékkoncert a gyerekektől kezdve a fiatalokon át a legidősebb korosztályig mindenkinek tartogat érdekességeket, hiszen a színpadon is felsorakoznak a legkülönbözőbb korú művészek. A kicsiket Aradszky László unokái várják, akik a nagypapájuk közreműködésével éneklik majd a Próbálj meg lazítani és a Nemcsak a húszéveseké a világ különleges átiratait. A rendezvény két fiatal előadóval is bővül az idén. Cserpes Laura az új női arcunk, aki a Budapest himnusszal, Szervusz, Budapest! című dallal debütál. Vastag Tomi szerelmes dalok feldolgozásaival várja a közönséget. – Külön öröm számomra, hogy Tomi jelentkezett a koncert fellépőinek sorába, és három Szenes slágerrel is készül – mondja Szenes Andrea, majd hozzátette, én pedig írtam egy téravató dalt, Találkozás a Szenes Iván téren címmel, amely az Apostol együttes előadásában lesz hallható.”

Mellettük találkozhatunk még Wolf Katival, Nyári Edittel, Nyári Károllyal, Postás Józsival, Rakonczai Imrével, Tabáni Istvánnal, Bodrogi Gyulával, Koós Jánossal, az Apostol együttessel, Voith Ágival, Dobos Attilával, a 3 plusz 2-vel, Mészáros János Elekkel és Zalatnay Saroltával is.

Idén különösképpen készülnek a legendák és fiatal tehetségek egyaránt, hiszen téravató koncertnek lesznek részesei mind a színpadon, mind pedig az idelátogatók. – Szeptember 11-e különleges dátum nekünk is – meséli az író lánya Szenes Andrea –, mivel 2001-ben édesapámmal éppen New Yorkban voltunk, és maszkban filmeztük a lángoló tornyokat. Ott is ragadtunk pár napig, hisz nem mentek a repülők. Érzelmesebb lesz talán ez a koncert, kicsit olyan, mint az első, mindenki kitalált valami különöset magának a nagy alkalomra. Meglepetésekre nemcsak a közönség, hanem a művészek is számíthatnak, hiszen az est folyamán átadásra kerülnek a Szenes Iván Művészeti díjak is.