Ugrás a fő tartalomra

Nyár végi klipmustra: központban a kapcsolatok és a tűz


Élő fellépésekben és gigantikus koncertélményekben nem szűkölködött a nyár: számos fesztivál és show közül válogathattunk a tikkasztó hőségben vagy a zordabb időben, így kevesebb figyelem összpontosult az évszak klipjeire. Mielőtt végleg elfelejtenénk őket, íme egy gyors összefoglaló.

Matoma & Becky Hill - False Alarm

Számos történet szól a mindent felperzselő szerelemről, amely magát a szerelmes párt is felégeti és elporlasztja. A „False Alarm”-hoz készült klip is szó szerint veszi és boncolgatja a kérdést: a klipben szereplő fiatal fiú érintése éget, ezzel hoz létre fizikai korlátot közte és a szerelme között. Aggodalomra semmi ok: a pár megküzd az akadállyal és megtanul együtt élni a tűzzel. A „False Alarm” gyönyörű szereplőkkel, szimbolikus és jelentőségteljes terekkel dolgozik (a kopár sivatag, a körhinta és a vallatószoba mind informatívak ebből a szempontból), a végeredmény pedig maga a tökély.


Anne Marie – Alarm

Az „Alarm” témája az a szívszorító érzés és belső hang, ami folyamatosan azt súgja, hogy a háttérben egy másik nő / férfi áll, és rombolja szét a kapcsolatot. A dalhoz készült klip számos szimbolikus helyszínen mutatja be az énekesnő és a félrelépő férfi kapcsolatát: romos épületek, templombelsők, égő gyertyák, tűzijátékok között látjuk a pár vívódását. A klip és a szám tanulsága, hogy ha egyszer megszólal a fejünkben a vészcsengő, nincs visszaút, és minél előbb szállunk ki egy romlott kapcsolatból, annál kisebb kárral lépünk tovább.


Clean Bandit – Tears

A „Tears” témája a szakítást követő űr és üresség, amelyet a dal fokozatosan kitölt: feltörli a hulló könnyeket, nemet mond a szenvedésre és egy új korszakot indít. A Clean Bandit új videójának a látványvilága az ősi elemeket idézi fel: a szerelmet képviselő tűz, a csalódást és a könnyeket, egyben a megtisztulást jelképező víz, a mindent ködbe burkoló és fullasztó füst vagy levegő, illetve az elmúlást szimbolizáló hulló levelek. Bár az elemek az elmúlás különböző fajtáit jelenítik meg, a „Tears” mégis pozitív töltetű és arra biztat, hogy van kiút a könnyfelhők alól és idővel kitisztul az ég.