Ugrás a fő tartalomra

Idén 20 éves az 1G Records és ez még csak a kezdet

Az 1G Records története egészen 1996-ig nyúlik vissza, ekkor alapította Keleti Tamás a Warnerből kiválva. A kiadó kötelékéhez rövid időn belül olyan előadók csatlakoztak, mint a Heaven Street Seven, a FreshFabrik, a Publo Hunny, Sub Bass Monster, vagy Dopeman. A sikeres és impozáns indítás évi több, mint 100000 eladott lemezt eredményezett.


Az 1996 óta eltelt 20 évben számos sikersztorit tudhat maga mögött az alapvetően underground zenészeket/zenekarokat foglalkoztató 1G Records: a Supernem, a Junkies, vagy a pillanatnyilag szünetelő The Carbonfools is a kiadó égisze alatt fejlődött ismert, hazai zenekarokká, de itt tűnt fel az azóta kultikus és legendás Hiperkarma és Bëlga is. A kiadó az utóbbi években is szép sikereket ért el, elég csak a dupla-platinalemezzé avanzsált Ganxsta Tribute albumra, vagy Szűcs Gabi és a Junkies Fonogram-díjaira gondolnunk.

A korábbi és jelenlegi sikerek hatására az 1G Records háza táján további bővítésekre lehet számítani. A PRessOne Kommunikációs Ügynökség megalapítása, valamint az Almássy téren megnyíló 1G Studio 2.0 után egy alapvetően zenei producerek képzésére szakosodott iskola elindítása is szerepel a kiadó tervei között. A képzések már idén októberben elindulnak.

A jelentkezők a kurzusok során többek közt vocal felvételezést, utómunkát, hatékony zeneszerkesztési módszereket, tippeket, trükköket, valamint modern sound designt, mixinget és masteringet is tanulhatnak. Mindezt az országban egyedülálló módon, professzionális stúdiókörülmények közt, az 1G Records két saját stúdiójában. A tanárok, előadók közt több ismert nevet is találunk:


Somogyvári Dániel – zenei producer (hangszerelés)
Puha Szabolcs – hangmérnök (mixing, mastering)
Czutor Zoltán – zenész, zeneszerző (jogdíjak)
Komjáthy Árpád (Pignon) – hangmérnök, zenei manager (színpadi megszólalás, booking)
Adam Whitthaker – hangmérnök (vocal recording, mixing)
Keleti Tamás - tulajdonos 1G Records, (zeneipar)
László G. Gerzson - Music Fm zenei igazgató, Music Channel programigaztagtó (vizsgamunkák értékelése)
Jávorka Ádám – filmzeneszerző (zeneelmélet)
Bakonyi Bálint - zenei producer, techno DJ (vezető oktató)