Ugrás a fő tartalomra

Vastag Tamás idén már kisfiának is énekli kedvenc Szenes dalát

Szenes Iván különösen büszke volt arra, hogy dalai generációkat kötnek össze. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hatodik alkalommal – 2016. szeptember 11-én, a Szenes Iván téren – megrendezendő Szenes Iván Emlékkoncert legújabb és legfiatalabb fellépője Vastag Tamás, aki nemrég vált maga is apukává.


Vastag Tamás, aki az elmúlt években komoly sikereket ért el a világot jelentő deszkákon, a magyar könnyűzenei és színházi élet legfiatalabb generációját képviseli. Szenes Iván életműve mégis ugyanazt a nosztalgikus és egyben időtálló élményt jelenti számára is, mint az emlékkoncert állandó fellépőiben. A fiatal énekes a Vastag testvérek kedvenc Szenes szerzeményét, a „Mondd, miért szeretsz te mást” című dalt adja majd elő a koncerten, amelyet tavaly éppen Csabától hallhatott a közönség. A Szenes Iván slágerei iránti rajongás most már tovább is örökíthető a Vastag családban, hiszen nemrégiben megszületett Tamás kisfia, Sándor Samu, és mint tudjuk: „Nem csak a húszéveseké a világ.”

„Szenes Iván a XX. Század egyik legmeghatározóbb művészeti alakja. Műveivel millióknak adott erőt, mosolyt, hitet vagy éppen könnyeket, ha éppen arra volt szükségünk. Több generáció nőtt fel és fog felnőni azokon a halhatatlan alkotásokon, melyek az emberi lélek működésébe engednek bepillantást. Szenes Iván az elmúlt 1000 év magyar művészettörténetének olyan ikonikus alakja aki által jobbá vált a világ és többé váltunk mi emberek is. Egy ilyen ember örökségét őrizni, alkotásainak lobogója alá beállni és együtt emlékezni, erkölcsi kötelessége minden zeneszerető embernek. Ezért jelentkeztem a koncertre.” – mondta el Vastag Tomi.

„Tomi megállított egy bálon, s fülembe súgta, hogy szerinte ezt a dalt senki nem tudja olyan szépen énekelni, mint ő. Abban a pillanatban tudtam, hogy az idei koncertről ez nem maradhat le, annál is inkább, mert a Vastag testvérek pont úgy néznek ki, mint a nagypapám Szenes Andor fiatalon, akinek a nevéhez fűződik többek közt a „Kombiné”, vagy az „Ott fogsz majd sírni” slágerek. Müller Rózsa jósnő barátnőm a tavalyi koncert után látomást is közölt, hogy szerinte ők a nagypapa reinkarnációi.“- meséli Szenes Andrea.

A hagyományteremtésre azonban csak akkor van lehetőség, ha valami a következő generációk számára is értéket képvisel. Nem túlzás viszont azt állítani, hogy Szenes Iván ikonikus slágerei mára a magyar identitás részévé váltak. Szerzeményeihez ma is örömmel nyúlnak a magyar zenei élet szereplői, hiszen legnépszerűbb dalköltőnk művei annyira sokszínűek, hogy kortól és nemtől függetlenül mindenki talál olyan dalt, amellyel azonosulni tud. Ha elkezdenénk dúdolni például az „Úgy szeretném meghálálni”, „Kicsi gyere velem rózsát szedni” vagy a „Mindenkinek van egy álma” című dalokat, szinte nincs is, aki ne tudná folytatni. Szenes Iván, aki idén lenne 92 éves nem is kaphatott volna szebb ajándékot, minthogy a tér, ahol élt és alkotott, mára a dalszerző nevével büszkélkedhet. Munkásságát lánya, Szenes Andrea folytatja, aki nem csak az évenkénti nagyszabású koncerttel, de albumok kiadásával is hozzájárul, hogy édesapjára még sokáig emlékezzenek. Az emlékkoncerten Andrea és műsorvezető párja Bodrogi Gyula olyan történeteket, titkokat mesélnek el, melyeket a nagyérdemű sehol máshol nem hallhat.

A klasszikus slágerek, amelyek megdobogtatják a rajongók szívét, természetesen ebben az évben sem maradhatnak el. Ezeket pedig idén is a már jól megszokott legendás hangok előadásában hallhatják: Bodrogi Gyula, Koós János, Apostol Együttes, Voith Ági, Dobos Attila, a 3 plusz 2, Mészáros János Elek, Nyári Edit, Nyári Károly, Postás Józsi, Rakonczai Imre, Tabáni István, Vastag Tamás, Wolf Kati, Zalatnay Sarolta, Zséda és Aradszky László is várja a rajongókat 2016. szeptember 11-én a volt Rezső téren, amely ettől az évtől Szenes Iván nevét viseli.