Ugrás a fő tartalomra

Schwartz Dávid: "A nagy lépés kezdetén olyan emberek vesznek körül, akikkel egy hullámhosszon vagyok"

Folyamatos pozitív életszemlélet jellemzi a kivételes hangú Schwartz Dávidot, akinek a 2016-os év már eddig is sok új lehetőséget adott. Illés Lajos családja őt választotta ugyanis a 2007-ben elhunyt zenész emlékére szervezett koncertsorozat egyik szereplőjének. A mosolygós, kivételes hangú tehetség nem ül a babérjain, hanem rengeteget dolgozik azért, hogy álmait és céljait megvalósítsa. Példaként szolgálhat mindannyiunknak, akárcsak a tavalyi év végén megjelent Miracle című dala, melyhez ezekben a hetekben videoklip is készül. „Ez az év különleges lesz!” – mondta nekem Dávid 2016 elején, és látván azt a sok munkát, alázatot és elhivatottságot, amivel minden egyes napja telik, nagy esélyt látok arra, hogy a májusban debütáló klip meg is hozza számára a régóta várt és őt megillető áttörést.

Kis Szilvia: Ismét egy új, izgalmas kihívás elé nézel. Mesélj róla egy picit! 

Schwartz Dávid: Az idén kerül megrendezésre egy Illés Lajos emlékére szervezett koncertsorozat, melynek keretében Illés Lajos munkássága lesz megidézve a színpadon. Nagy megtiszteltetés volt, amikor a legendás zenész gyermeke, Illés Áron megkeresett azzal az ötlettel, hogy csatlakozzam a csapathoz, amelyben különböző tehetségkutatókból ismert énekesekkel dolgozhatok együtt, úgymint: Kállai-Kis Zsófi, Péterffy Lili, Samu Krisztina, Csordás Ákos, illetve Fórizs Olivér. Elmondhatom, hogy egy nagyon energikus, sokszínű és fiatalos csapat fogja képviselni azt az igazán energikus stílust, ami az Illés dalokra mindig is oly jellemző volt. A zenekar a Póka Egon vezette Kőbányai Zenei Stúdió jóvoltából állt mellénk. Szeretnénk eljuttatni a mai fiatal generációhoz azokat az üzeneteket, amelyeket Illés Lajos közvetített a dalaival az akkori fiataloknak. Az Illés együttes volt ez első olyan magyar zenekar, akik beat zenét játszottak Magyarországon, és ez akkoriban egy olyan nagy mozgalom volt, aminek az üzenete, szerintem, nagyon fontos és aktuális lenne a mai fiatalság számára is. Ez a formáció a Yellow Roses nevet kapta, a bizonyos „Sárga Rózsa” kapcsán.

Kis Szilvia: A dalokat új köntösben, áthangszerelve hallhatjuk majd? 

Schwartz Dávid: Igen majdhogynem teljesen, viszont a jellegét sem a zenei rendezők, sem pedig mi nem szerettük volna megváltoztatni, hiszen pont ettől nagyszerűek ezek a dalok, hogy egyszerűek. Nincsenek bennük túlgondolva a zenei taktusok, épp ellenkezőleg: nagyon érthetőek, szívhez szólóak és fülbemászóak. Ugyanakkor már a maguk idejében sem voltak tipikus slágerek, nem mainstream dalok – ahogy manapság mondani szokás, mégis nagyon érdekesek és értékesek.

Kis Szilvia: A család tagjai mennyire mélyen vettek részt a felkészülési folyamatban?

Schwartz Dávid: Már az első perctől kezdve támogattak minket mindenben. Ott voltak a próbákon, és nagyon sokat segítettek mind a zenészeknek, mind pedig az énekeseknek abban, hogy a saját stílusunk mellett, valódi tartalommal is fel tudjuk tölteni a dalokat, ami rendkívül nagy munka volt. Először azt gondoltuk, hogy csettintésre menni fog, hisz ezek mind szenzációs alkotások. De ez nem így volt, mert közben olyan szinten át is kell tudni érezni őket, mint amennyire átérezték abban a korban, amikor születtek. Ebben kaptunk óriási segítséget a családtagoktól és most már nagyon otthonosan mozgunk az Illés dalokban, melyeket igazán nagy élmény énekelni.

Kis Szilvia: Mesélj a turnéról! Hány állomása lesz? Mikor kezdődik? 

Schwartz Dávid: Egy biztos: több koncert lesz, az időpontok és a helyszínek szervezés alatt állnak. Az Illés Lajos Emlékturné 2016 elnevezésű Facebook-oldalon és a saját közösségi oldalaimon is nyomon lehet majd követni a pontos eseményeket. Az első alkalom május 6-án lesz a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kultúrális Központban, és onnantól kezdve nem lesz megállás! Minél több helyre szeretnénk eljuttatni ezt a 24 dalból álló repertoárt, ami a lehető legszínesebb és legegyedibb dalokból állt össze. Olyan számok is szerepelnek benne, amelyek az Illés együttes feloszlása után születtek, de Illés Lajos nevéhez fűződnek, hiszen ez az egész koncertsorozat róla szól. Nagyon-nagyon büszke vagyok és megtisztelve érzem magam, hogy ennek a legendának a részese lehetek.

Kis Szilvia: Mindeközben készül egy különleges videoklip a Miracle című dalodból, amelynek már a második forgatási napján is túl vagy. Mesélj róla! 

Schwartz Dávid: Így van, közben folyamatosan dolgozunk a Miracle képi megjelenítésén is. A klip három ember történetéből fog állni. Mindegyik egy-egy rövid életút, egy kiragadott képsor az adott illető életéből. Ezekkel párhuzamosan én is megjelenek majd a klipben. Nagyon érdekes és látványos lesz a végeredmény. Turáni Gergely, jó barátom segít a rendezésben és az operatőri munkálatokban, aki nagyon sokat gondolkodott és dolgozott azon, hogy ez tényleg egy egyedi klip legyen. Szerettünk volna olyat alkotni, ami még nem volt. Szerettünk volna olyan témákat és aktualitásokat beletenni, amiket lehet feszegetni. Lesznek benne olyan jelenetek is, amelyekben nem finomkodunk, melyek szorosan kapcsolódnak a Miracle üzenetéhez is. A dal szövegében vannak olyan részek, amelyek egyenesen az ember arcába mondják, hogyan lehet eljutni a sikerhez, illetve a boldogsághoz, és melyik az az út, amin nem lehet eljutni a kívánt eredményhez. Hiszen, nem elég megálmodni valamit, azért minden egyes nap kőkeményen kell küzdeni, és ez a klip is ezt fogja megmutatni. Az élet legcsodásabb és talán legszörnyűbb helyzeteit is megismerhetjük a történetek által. Olyan sztorik ezek, amelyekkel mindenki találkozhat akár a közvetlen környezetében is. Hétköznapi, mégsem a „lerágott csont” tematikára épül a klip koncepciója, és azért választottam a benne szereplő élethelyzeteket, mert hiszem, hogy ezekből mindenki tud építkezni. Saját környezetemben is láttam látványos lecsúszásokat, és felemelkedéseket is, hiszen egy pillanat alatt megváltozhat az ember élete. Az remélem, hogy a klip eljut majd azokhoz, akiknek egy kis bátorításra van szükségük, és talán mankóvá válhat, ami kisegítheti őket a nem megfelelő élethelyzetből.


Kis Szilvia: Feltűnt, hogy sok barát és kedves ismerős segédkezik abban, hogy eljuttathasd az üzenetedet a széles nagyközönséghez… 

Schwartz Dávid: Valóban, a klippel együtt szervezem azt a csapatot, akik mellettem, velem együtt dolgoznak majd, akik ismernek annyira, hogy nem akarnak megváltoztatni, segítenek, hogy megőrizzem önmagamat. Remélhetőleg júniusra tudunk robbanni. Egy komplett tervem van arra vonatkozólag is, hogy mit szeretnék képviselni a zenémmel, illetve a dalaimmal. Szeretnék egy olyan egyedi stílust kialakítani, akár az öltözködésemben is, amivel konkrét jelentéseket sugallhatok. Lehet, hogy extrém lesz, de semmiképp sem polgárpukkasztó, viszont kifejezetten egyedi. Ebben szintén egy középiskolás osztálytársam fog segíteni, aki divattervező, és eszméletlenül jó ötletei vannak. Áldom a sorsot, hogy a nagy lépés kezdetén már olyan emberek vesznek körül, akikkel ennyire egy hullámhosszon vagyok.

Kis Szilvia: Mi a helyzet a SD Énekiskolával? 

Schwartz Dávid: Nagyon jól működik. Jelenleg nem is tudok több növendéket felvenni, mert nincs több kapacitásom. Az esték, illetve a hétvégék pedig a próbákról, a fellépésekről és klipkészítésről szólnak. Az Orfeumban azóta is nagy sikerrel fut a Night Fever elnevezésű est is, Lelkes Renyvel és Nádor Dáviddal. Elindult az idény is, így fesztiválok és családi rendezvények állandó fellépője vagyok. Rengeteg jótékonysági rendezvényen is részt veszek majd. Az egyik április 27-én lesz, amikor Zalatnay Cinihez megyünk egy közönségtalálkozóra, Tárnokra, az egyik növendékemmel, Molnár Anikóval. Sok izgalmas esemény vár rám. Például Malek Andreával a leányfalui Református templomban énekelünk majd, május 14-én, ami egy gospel koncert lesz. Szeretnénk minél több városba elvinni azt a műsort, amit eddig csak Bécsben hallhatott a nagyérdemű. Szülővárosomban Szentendrén május 27-én kerül bemutatásra a Miracle videoklipje egy nyilvános vetítés során mely egy kis gálakoncerttel együtt várja az érdeklődőket. Lelkes Reny, Csondor Kata és Eszes Viktória is fellép majd velem, illetve több ismert meglepetésvendég. A klip főszereplői is jelen lesznek, illetve mindenki, aki segített, hogy ez az álmom beteljesüljön. Elmondhatatlanul hálás vagyok az életemért. Összegzésként elmondhatom, hogy zajlik az élet, aminek minden percét élvezem. Amióta ez az év elkezdődött, nem érzek fáradságot, csak szárnyalást.