Ugrás a fő tartalomra

Rúzsa Magdi az idei Európa-nap fő fellépője

A május 8-i Európa-napi fesztivál idén a „12 év – 12 km” futással kezdődik, amelyre már most mind a négyezer hely betelt. Az európai béke és egység napját ünneplő, reggel 10.00-től este 21.00-ig tartó rendezvényen a szervezők gyermek- és szabadidős műsorokkal, könnyűzenei koncertekkel, illetve EU-s információkkal várják a Margitszigetre kilátogatókat. Az egész napos ingyenes programsorozatot Rúzsa Magdi esti koncertje zárja.


Május 8-án nagyszabású fesztivállal ünnepeljük az Európa-napot és Magyarország uniós csatlakozásának 12. évfordulóját. A nap nyitásaként Budapest egyik legzöldebb sportkomplexumából, a Margitszigeti Atlétikai Centrumból startol az immár hagyománnyá vált futóverseny, amelynek útvonala a főváros tizenkettő, uniós forrásból megújult létesítményét érinti, 12 kilométeres távja pedig 12 éves uniós tagságunkat szimbolizálja.

Az útvonal érinti a Vígszínházat, amelynek tetőszerkezetére uniós támogatással került napelemes rendszer. A futók útba ejtik a budapesti közbringarendszer, azaz a BUBI egyik dokkolóját, később pedig a Berzsenyi Dániel Gimnáziumot, valamint az Óbudai Múzeumot. A futás elhalad az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, a Császár-Komjádi Uszoda, illetve a Betegápoló Irgalmas Rend épülete mellett is. Ezekben szintén jelentős energetikai beruházások történtek uniós forrásokból. Az Európa-napon a sporton kívül is mindenki talál a korosztályának, illetve az érdeklődésének megfelelő programot a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.

A gyerekeket a játszóházak és ugrálóvárak mellett a Rutkai Bori Banda, a MÓKATÉR „Mese a Látóhegyről” című zenés kalandozása, valamint Kovácsovics Fruzsina előadása várja. Délután fellép a Mary Popkids, az Ivan and the Parazol, és a Jónás Vera Experiment is. A változatos zenei és kulturális programot Rúzsa Magdi 19.30-kor kezdődő koncertje zárja a nagyszínpadon.

A koncertek, programok és színházi előadások mellett az európai uniós szervezetek kvízekkel, játékokkal várják az érdeklődőket és választ adnak az EU-val kapcsolatos kérdésekre. Különböző társadalmi szervezetek is bemutatják a tevékenységüket.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezi, együttműködésben a Miniszterelnökséggel, illetve a Fővárosi Önkormányzattal. A programokon való részvétel ingyenes.