Ugrás a fő tartalomra

A Meztelen Diplomaták elhozzák a nyarat

Épphogy csak kisütött a nap, máris itt a legnyáribb dalcsokor a Meztelen Diplomaták: Helyből bárhol című EP-jéről. A Nézd a lányok című dalukhoz siklóernyőzős szövegvideó készült, lemezbemutató koncertjük pedig április 14-én a Kuplungban lesz.


A Meztelen Diplomaták hangszerek közé fogják a nyarat, életigenlő szövegeikben pedig az élet árnyékos oldalát is képesek derűsen megfogni. A most megjelent EP dalai is olyan pillanatok zenei lenyomata, mint egy hangulatos éjszakai utazás, felhőben heverészés vagy egy keserédes elválás, de hadd meséljen a dalokról a csapat basszusgitárosa, Elek Mátyás:

1. Percenként 

Egy dolog felnőni a Kispálon, és egy másik ülni egy stúdióban egy kanapén, miközben Dió (Dióssy D. Ákos - a szerk.) a ti hatnyolcados égig emelkedő szerelmes dalotokra csembalót improvizál. Honvágy, szerelem és „amikor először vettem kezembe gitárt, ezt sosem gondoltam volna” ez a szám.

2. Ne menj haza

 A dal az elválás előtti utolsó pillanatról szól. Több nekifutás után ennél a letisztult szintipop hangzásvilágnál maradtunk, mert tökéletes egységet alkotott a szöveggel. A zenekar történetének eddigi legérzékibb dala.

3. Nézd a lányok 

Az a nyár, amikor kánikulában réten heverészve hangyák másznak az ember orrába, és hanyatt fekve meztelenül kaszáló lányokat látunk a felhők tetején. A zenekarban máig nincs konszenzus, hogy a dalban vajon egy Volkswagennel vagy egy katicabogár hátán utazunk.

4. Sárgás fények 

Éjszakai autózás, ez volt a kiindulópont. Furcsa módon a leghidegebb decemberi zimankóban, az akusztikus koncertünkre készülődve találtuk meg ezt a nyári hangszerelést. Azonnal beleszerettünk az ukulele hangjába, és az addig kicsit komor, éjszakai autózás hangulatot füttyszó, steeldrum oldotta föl. Aztán most felvettük, és úgy látszik, hogy tényleg meghozta végre a nyarat.


A Nézd a lányok című szám szövegvideót is kapott, nem is akármilyet: a zenekar dobosa, Barát Ádám siklóernyőzik benne, a szövegek pedig az alatta elterülő tájra kerültek fel. A videót a csapat szólógitárosa, Seltsam János készítette. A nyárias hangulatú dalok producere az Anima Sound Systemből is ismert Prieger Zsolt volt, hangmérnökként pedig Dióssy D. Ákos működött közre a lemezen.

A Meztelen Diplomaták 2009 óta hívják táncba közönségüket, dalaikat két EP és a 2013-ban megjelent, Sellő Grand Hotel című nagylemez őrzi, aminek több slágerét is rotációban játszotta a Petőfi Rádió és a Class Fm, a Dánok, dánok, dánok klipjét pedig az MTV Hungary-n lehetett elcsípni. A diplomaták már feltűntek Cipruson az International Youth Music Expón is, turnéztak a Kiscsillag, a HS7, Péterfy Bori & Love Band, a PUF és a Kaukázus társaságában, jelenleg pedig a Kelemen Kabátban előzenekaraként járják az országot. A Helyből bárhol EP bemutató koncertje április 14-én, a Kuplungban lesz, ahol új billentyűsüket, Tajti Szabolcsot is avatják, Szacsvay Gyulát pedig búcsúztatják.


Időpont: 2016. április 14. 21:00
Helyszín: Kuplung, Budapest 1061, Király utca 46. 
Belépő: 800Ft