Ugrás a fő tartalomra

Ilyen volt Rácz Gergő XXXX. születésnapi koncertje

Rácz Gergő, a sikeres dalszerző, énekes és producer nemrég a negyedik X-be lépett és éppen negyed évszázada van a zenei pályán. E két különleges eseményt tegnap egy rendhagyó, teltházas, nagysikerű koncerttel és az azt követő DJ. Suri Imre által levezényelt bulival méltón meg is ünnepelte.


Az Orfeum színpadán első alkalommal fellépő zenész egy varázslatos koncerttel kápráztatta el a közönségét, akik között szép számmal voltak jelen pályatársai és barátai is. Az egykor legnépszerűbb fiúcsapatként ünnepelt, ugyanakkor kiváló zenészekből álló VIP együttesből eljött Rakonczai Viktor és Imre is. Gergő és Viktor együtt rengeteg közösen írt slágert jegyez, és ahogy az az est folyamán is elhangzott, már-már testvéri viszonyt ápolnak egymással. E jeles estén a Gergőt ünneplők táborát erősítette még Nyári Aliz és Edit, a napokban megjelent új videoklipes dal, a Rajzolj meg szövegírója, Szakács Gergő, és ugyanazon dal, továbbá több Rácz Gergő nóta társszerzője, Johnny K. Palmer, valamint a lelkesítő, pozitív dalszövegeiről híres Nagy Ági is.

A Shotgun-nal indult a buli, melyet olyan slágerek követtek, amelyek szintén szerepelnek Gergő három hónappal ezelőtt megjelent Ha behunyod a szemed című nagylemezén is. Kivételt csak a Nyári lányokkal közösen énekelt és szintén Rakonczai Viktorral szerzőpárosként jegyzett Pont jó című nóta jelentett. A közönség pedig örömmel és élvezettel hallgatta jobbnál jobb, nagyobbnál nagyobb slágereket.


A szünet után Gergő és zenésztársai még tovább fokozták a hangulatot. Barátjával, Johnny K. Palmerrel közös duettje, a Keep The Light On ismét felrázta a közönséget, majd Gergő óriási meglepetést szerzett mindenkinek, amikor elmondta, hogy egy olyan nóta következik, amit soha nem szokott játszani és ezután nem is fog. Mint fentebb is említettem, nem csupán a 40. születésnap apropóján ünnepeltük tegnap azt est hősét, hanem a zenei életben eltöltött 25 éve miatt is. Gergő pedig ennek kapcsán előadta az első dalt, amit még 15 évesen, az akkori bandája, a Park együttes számára írt. A címe: Előttem nincs akadály, akár egy mottó is lehetne, aminek minden egyes betűje igaz az ünnepeltre. Kitartása és elhivatottsága révén elérte, hogy mára egy nem mindennapi karrier van a háta mögött. Az a szeretet és alázat, amivel a zenéhez viszonyul, példaértékű és ez az, ami ennyi időn keresztül, ilyen sikeresen a pályán tartja.

Ha bárki azt gondolná, hogy ez volt az est csúcspontja, téved. Gergő ugyanis elérkezett egy olyan dalhoz, ami a szerzőpáros életében is egyedinek számít, ugyanis a Lélegzet című nótát Viktorral közösen, de kivételesen nem más előadónak, hanem önmaguknak írták. A lehetőség adott volt, ki kellett használni és Gergő élt is vele. Felhívta a színpadra Rakonczai Viktort, aki készségesen leült a zongorához, hogy együtt elénekeljék ezt a remekbe szabott duettet, ami szintén megtalálható a már fentebb említett korongon. A szerzőtárs stílszerűen - Gergő nagy meglepetésére -, egy egyedi, a számára készített, platina lemeznek tűnő, de az összes közös szerzemény címét tartalmazó ajándékkal köszöntötte barátját.


A VIP együttes 1997 és 2001 között óriási sikereket ért el. Slágereik a mai napig megállják a helyüket, köszönhetően annak, hogy képzett, elhívatott zenészek alkották őket, akik büszkén énekelhették el a legnagyobbakat, a legismertebbeket tegnap az Orfeum színpadán. Az est legfontosabb szereplője ugyanis, egy hirtelen ötlettől vezérelve, teljesen spontán, felkérte a jelenlévő harmadik ex-VIP tagot, Rakonczai Imrét, hogy csatlakozzon hozzájuk a színpadon, amíg ő előadja az együttes slágereiből álló medley-t. Mondanom sem kell, az egészből egy igazi örömzenélés és éneklés lett. Gergő középen egy száll gitárral, két oldalán egy-egy Rakonczai tesóval fergeteges hangulatot varázsolt a mulatóba. A rajongók nagy örömére majdnem teljes felállásban csendült fel a Rakonczai Imre által jegyzett mindig is a rajongók egyik legnagyobb kedvencének számító Rohan az idő és a szerzőpáros által írt, másik két óriási sláger: a Keresem a lányt és a Szükségem van rád. Akármerre néztem, éneklő vagy épp telefonjuk segítségével, a valóban kuriózumnak számító közös produkciót rögzítő embereket láttam, fülig érő mosollyal az arcukon.

Ezt követően a Törj ki a csendből, a Szerelem, miért múlsz és a szintén Viktorral közösen, a Vastag testvéreknek írt, és Fonogram-díjat is bezsebelő Őrizd az álmod csendült fel, amit a majdnem az Eurovíziós Dalfesztiválra is kijutó It Can’t Be Over követett. A koncert természetesen nem érhetett véget úgy, hogy ne hallhassuk a korábban szintén az Eurovíziós dalválasztó show-ban megmérettetett, és azóta az egyik legnagyobb Rácz Gergő slágerré vált Csak állj mellém című számot, és az egyéni karriert elindító és azt beton biztosan megalapozó Bennünk a világot, ami a visszatapsolás után, mintegy ráadásként hangzott el.


Ezt követően, DJ. Suri Imi szinte azonnal keverni kezdte a dalokat, melyek közül mi más is lehetett volna az első, mint a Happy Birthday to You, ami alatt Gergő egy szép tortát is kapott, és amit mindenki egy emberként énekelt az ünnepelt tiszteletére. Aki már csak azért is megérdemelte, mert a saját születésnapja alkalmából, a szerencsés jelenlévőket egy zseniális és maradandó élményt nyújtó koncerttel ajándékozta meg.

A buli hajnalig folytatódott a táncparketten, ahol Gergő kedvenc dalaira rophatták a gumilábú és kevésbé gumilábú, ám annál lelkesebb vendégek. Hogy lesz e folytatás? Még nem tudhatjuk, de a sikert és a közönség lelkesedését elnézve, kijelenthető, hogy igény mindenképpen van rá.

BSIDE-száj/2: Összességében egy kellemes, roppant meghitt hangulatú, örömzenés szülinapi buliba csöppentünk, ahol tényleg az ünnepelt állt a középpontban. Én legjobban a Rajzolj meg című nótát vártam, amely az est egyik kiemelkedő-, fénypontja is volt! További katarzist számomra a spontán VIP egyveleg és a mások számára szerzett Pont jó (Nyári lányok), vagy éppen az Őrizd álmod  (Vastag tesók) jelentett. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy a Törj ki a csendből-t Rácz Gergő erősebben, ütősebben adta át a közönségnek, mint az eredeti előadó. (Nikkk)


Fotók: Nikkk