Ugrás a fő tartalomra

Spliff447: "Nagyon pozitívan várjuk ezt az időszakot!"

A Spliff447 zenekar 5 éve készül kirobbanni valami ütőssel. Az izgalmas fűszerezettségű zenét szolgáltató banda egy hónappal ezelőtt rukkolt elő első saját klipjével, amelyet Hazudtam című számukhoz készítettek. Jöjjön hát egy kisebb bemutatkozó anyag tőlük!

Mikor, hogyan ismerték meg egymást a Spliff447 tagjai?

Zenekarunk 2011-ben alakult, amikor is O.J. (Michalovič Tibor) még szabadúszó rapperként zenekart keresett magának. Egy akkori punk-rock bandával verődött össze, amelynek történetesen Lacika (Kovács László - hegedű) és Zsitva (Zsitva Tamás - dob) is tagjai voltak. Később érkezett Wurczi (Wurczell Gábor - basszus) is, ám a csapatmunka azóta töretlen, hogy Májki (Szomorkovics Márk - gitáros) 2012-ben csatlakozott.

Alapvetően milyen zenét hallgattok, és mikor fordult meg az a bizonyos kocka, amikortól nem csak hallgatjátok, csináljátok is? 

A zenekar összes tagja más-más stílust hallgat. Van itt hip-hop, R&B, trap, rock&roll, blues, pop-rock, metalcore, az elektronikus muzsika több vállfajától a jazzen át, egészen a komolyzenéig. Tényleg minden olyan ZENÉT hallgatunk, ami tetszik, megmozgatja a lelket, testet. Azt a bizonyos kockát az forgatta át, hogy minden tag önmaga jött elő a zenélés ötletével. És ha már így alakult – már pedig úgy tűnik: „alea iacta est” (Értsd: a kocka el van vetve) - folyamatosan képezzük magunkat, gyakorlunk, hogy minőségi műsort szolgáltassunk a nagyérdeműnek.


Kinek az ötlete volt a zenekar a neve? Mit takar pontosan? 

Gyakran megkérdezik ezt, és mi mindig elmondjuk, hogy titkoljuk ezt az információt. A hivatalos válaszunk, hogy a „Spliff” egy angol szó, ami egy modernkori kerítésdíszt takar. A „447” pedig egy olyan szám, ami úgy talált ránk, hogy nem is kerestük. Végül befogadtuk. A közönség könnyen kántálja: „NÉGY-NÉGY-HÉT”!

Az emberek szeretnek mindent (de tényleg mindent) besorolni valahová. A ti zenétekkel azonban bajban lehet az, aki erre készül… Van itt hiphop, poprock, reggae elem is. Ti hogyan írnátok le magatokat? 

Mi ezt a problémát egy újabb problémával oldottuk meg. Elneveztük a stílusunkat Beatang-nak, pont azért, hogy tudjunk valamit mondani. Mert, ahogy felsoroltad, több elem is keveredik a zenénkben, és korántsem kizárt, hogy további műfajok is megjelennek majd.


Milyen korosztályhoz, kikhez szeretnének szólni? 

Ezen nem gondolkodtunk el a dalok megírása előtt. Mégis, ahogy elkezdtek ismertebbé válni a számaink, azt figyeltük meg, hogy kortól és nemtől függetlenül hallgatnak bennünket. A klip bemutatóján még kissrácok is táncolgattak a színpad előtt, de az ősz fejtető sem szokatlan a koncertjeinken. Dalaink főleg tapasztalatokat, helyzeteket ölelnek fel, amelyekkel a közönség nagy része könnyen azonosul, ezért is szeretik őket. Gyakran kissé szókimondó, pimasz, mégis elgondolkodtató a szövegünk, amire a zene csak rátesz egy jó nagy lapáttal.

Egy hónapja jelent meg a klipetek. Egy zenekar életében mindig nagy élmény az első forgatás. Te hogyan emlékszel rá vissza? 

Nagyon jó visszaemlékezni a klipforgatásra újra és újra. Korántsem volt olyan stresszes, mint ahogy azt először elképzeltük. Persze nem állítom, hogy nem járt sok előkészülettel, de abszolút megérte. A közönség döntötte el, hogy a Hazudtam dalra készítsük el az első klipet. Ezt a számot mi is nagyon szeretjük, éppen ezért a képanyagot sem akartuk akárkire rábízni. Sok-sok böngészés után találtunk rá a 2B Pictures csatornájára, amely egyből megfogott minket, így fel is kerestük őket. Nekik is bejött a dal, így hamar nyélbeütöttük a dolgot. Szuper hangulatban telt a forgatás, fegyelmezettek voltunk, a srácok pedig profik. Az utómunkálatokat követően közzétettük a videót és jó volt a fogadtatása, így ezt a klipet is sikersztoriként könyveljük el.


Mik a tervek a közeljövőre nézve? 

Az már biztos, hogy az idei évet keményen megnyomjuk. További klipeket forgatunk a legújabb számainkra, emellett elindítottunk egy ROLL Session névre hallgató videósorozatot is, ahol a már ismert dalainkat adjuk elő kicsit másként. A 2B srácai egyébként nem csak ebben lesznek segítségünkre, ugyanis az együttműködés egy olyan fordulatot hozott magával, hogy Brashnak nagyon megtetszett a munkásságunk, így segít nekünk a terjesztésben. Jövő hónapban lesz egy kis koncertsorozatunk Csehországban, 10-én Brünnben, 11-12-én pedig Prágában játszunk. Ha hazajövünk, akkor Komáromban zenélünk, utána pedig már itt is a tavasz. Több meghívást kaptunk fesztiválokra, valamint a Felvidék legnagyobb magyar zenei fesztiváljának az idei himnuszának megalkotására is minket kértek fel. Nagyon pozitívan várjuk ezt az időszakot!