Ugrás a fő tartalomra

Meghozta azt a bizonyos pluszt a Kozmix Eklektika lemeze!

December elején jött elő legújabb, egészen konkrétan kilencedik albumával a Lányi Lala és Horváth Zsolt alkotta Kozmix. Az Eklektika korong 13 dalt tartalmaz, amely valóban kiváló leképezése a 20 éves produkció munkásságának.


Prímán indítja be az alapvetően saját szerzeményeket tartalmazó (értsd: a dalok legjavának szövegét, valamint zenéjét Lányi Lala és Horváth Zsolt szerezték) lemezt a csapat Beindul a zene című száma, amely által pillanatok alatt elragad minket a már jól ismert Kozmix életérzés. Bár egy elég könnyen emészthető nótáról beszélünk, a dallam és a fentebb említett feeling miatt egyetlen pillanatig sem unalmas, és tökéletes előfutára a későbbi anyagoknak. Ugyanis Laláék nem ragadtak le a kilencvenes évek diszkóvilágánál, sőt igen bátran megfogták és Kozmixossá tették a mai elektronikus zene jegyeit is. Ennek az újszerű vonalnak köszönhető, hogy kaptunk poposabb, líraibb nótákat, de még egy angol nyelvű szerzeményt is, az I want your love (Zene: Tóth Árpád Zoltán, szöveg: Dóczi Péter és Juhász Ági) személyében. Nem mehetünk el megemlítés nélkül a második dalt jelentő Túl Késő mellett sem, amely talán a legpopulárisabb anyag lett ezen az albumon. Érdekessége, hogy élő bass-line szólammal találkozhatunk benne, amelyet Juninho Matsuyama játszott fel.

Ha valaki nem pörögne fel eléggé az első három dal során, akkor a negyedik szám aztán alaposan megadja a tempót a nap további részéhez! Az Újra itt a hardcore (ha így csinálják, akkor nem bánjuk, ha itt van!) egy végtelenül bulis, vidám nóta lett, amit csakis a megfelelő körülmények között ajánlunk nektek, ugyanis ezt már garantáltan nem fogjátok kibírni tánc nélkül. Bár, ha mégis közönség előtt adtok esélyt ennek a szerzeménynek, végül is jó reklámot csináltok a fiúknak… A kemény ütem és a pozitív sugallatú szövegek mellett kapunk igazán szívhez szóló sorokat is, mint például a Bármerre jársz, vagy a Lelkemben fúj a szél. Szintén idetartozik a korong egyik különlegessége, amely egy feldolgozást jelent. A produkció ugyanis a Skorpió együttes Dédapám című slágerét formálta át sajátos ízlése szerint és bizony nem csodálkoznánk, ha ebben a köntösben hamarosan ismét a slágerlisták élére kerülne ez a dal. Az előadók ügyesen fogták meg a témákat, ezt tükrözi többek között A hülyeség nagyon fáj című anyaguk, amellyel mindenki számára jól ismerős érzéseket, gondolatokat ragadtak meg. 


Muszáj kiemelnünk Lala senki máséval össze nem keverhető hangszínét, amely minden dalban professzionálisan, a lehető legjobban szólal meg, de állítjuk, hogy nincs olyan hallgató, akinek minimum az Engedj el számnál ez ne tűnne fel! Hozsóék tudják, hogy miként kell „pontot tenni” egy lemez végére, mivel a Ha minden véget ér nóta egy finomabb, lágyabb dallamú szerzemény, amely által stílusosan zárul a zene hallgatással, koronggal eltöltött idő.

Egy biztos, a Kozmix nem csak hozta a tőlük elvárt szintet, de még a régóta velük tartó közönség számára is megadta azt a pluszt, friss, modern világot, ami ennyi év után bizony nem lehet egyszerű feladat. Gratulálunk!

Értékelés: 10/9

Cím: Kozmix - Eklektika
Kiadó: Magneoton

Írta: Nikkk