Ugrás a fő tartalomra

Best of 2015: Kedvenc fesztiválos koncertjeink

Pörgős évet tudhatnak maguk mögött mind a zenekarok, mind a koncertre-járó zenerajongók. Számos magyar produkciónak sikerült nem egy teltházas bulit adnia, ugyanez vonatkozik a fesztiválokra is, amelyek jobbnál jobb külföldi előadókat hoztak el nekünk tavaly. Jöjjön hát Andi top 10 fesztiválos koncertje! Íme:

1. Florence and The Machine (Sziget Fesztivál 08.11.)
Bár a magyar rajongóknak sokat kellett várni arra, hogy Florence Welch és csapata ellátogasson kis hazánkba, szerintem nagyon is megérte ez a hosszú várakozás, hisz egy nagyszerű show-nak lehettünk részesei. Számomra az év legjobb (fesztiválos) koncertje volt!


2. Vad Fruttik 10. születésnap (Budapest Park 06.27.)
Néhány szóban: kellemes nyári szellő, energikus gitárzene, Likó Marci szövegei, négyezer ember, rég nem hallott dalok, Pálocska Peti fénytechnikája, bemelegítés Esti Kornél módra... Azt hiszem, méltóképpen ünnepelte meg a csapat a szülinapját. Mindenképp emlékezetes marad ez az este mindannyiunknak.


3. Foals (Sziget Fesztivál 08.13.)
Nem lehet említés nélkül hagyni az oxfordi banda Szigetes koncertjét. A legnagyobb slágerek mellett meghallgathattunk néhány dalt az új lemezükről is, ami pár héttel a koncert után jelent meg. Szerencsére a Mountain At My Gates közben történt áramszünet sem szegte kedvét Yannis-éknak, és ugyanolyan lendülettel folytatták tovább a koncertet.


4. Mary Popkids (Strand Fesztivál 08.20.)
Kamáék nagyon jó hangulatot csináltak a borús idő ellenére is a Balaton partjára. Szerencsére a közönség is vevő volt a mókára! Mi nagyon élveztük!


5. Irie Maffia (Budapest Park 09.24.)
Szuper év volt ez az Irie Maffia számára, nehéz is volt eldönteni, hogy melyik koncertjüket válogassam be a listába. Végül a ’Discography’ névre keresztelt bulijuk nyert, melynek keretében az elmúlt tíz évből minden nagy slágert meghallgathattunk. Különleges párosításként a csapat vendége 2015 egyik legígéretesebb, feltörekvő bandája volt, a Fran Palermo.


6. Szabó Balázs Bandája (Budavári Pálinkafesztivál 10.04.)
A Pálinkafesztivál zárónapja nagyszerű zenekarokat tartogatott a Budai-várba látogatóknak, hisz a Mary Popkidsből ismert Kama, Kristóf és Berci, valamint a Mongooz and The Magnet és a Margaret Island is fellépett, ám én Szabó Balázsék koncertjét szeretném kiemelni, akik olyan energiákat szabadítottak fel, hogy bizton állíthatom, mindenki mosolyogva távozott a koncertről, annak ellenére, hogy másnap egy nem igazán kedvelt hétfő következett.


7. Brains (Budapest Park 09.17.)
Kevés olyan magyar zenekart ismerek, akiknek az összes koncertjükön sikerül hatalmas hangulatot varázsolniuk: szerencsére a Brains ezen csapatok közé tartozik. A szezonzáró bulijuk is felejthetetlenre sikeredett, melyhez nagyban hozzájárult JumoDaddy és Mc Kemon bemelegítő show-ja, valamint Marsalkó Dávid és Járai Márk vendégszereplése is.


8. Dotan (Sziget Fesztivál 08.14.)
A holland énekes-dalszerző Dotan Harpenau és zenekara kellemes hangulatot varázsolt az A38 sátorba a kellemes hangjával, és a könnyed dallamaival a már fáradozó fesztiválköztársaságnak. Egy negatívumot tudok csak felhozni: bosszantóan kevés ideig élvezhettük zenéjét a formációnak.


9. Punnany Massif (Budapest Essentials 06.28.)
Sok szempontból különleges volt ez a koncert, hisz nem mindennapi helyszínen, családias hangulatban, akusztikusan hallgathattuk meg a csapat dalait. Még sok ilyet szeretnénk!


10. The Carbonfools (Belvárosi Fesztivál 06.06.)
Bár a The Carbonfools rajongóknak szomorúan zárult a 2015-ös év, hisz az együttes egy időre visszavonulót fújt, ám sok alkalmunk volt élőben meghallgatni a csapatot 2015-ben. A számos fesztiválos koncert közül mégis a BelFesztes bulit emelném ki, melyre szuperül összeválogatott setlist-tel, és nagy jókedvvel érkeztek a srácok, amit sikerült a hatalmas közönségnek is átadniuk.


+1 Martin Garrix End Show (Sziget Fesztivál 09.17.)
Bár koncertnek nem lehet nevezni, de úgy éreztem, muszáj megemlítenem a szuper fiatal holland DJ záróbuliját. A saját slágerei mellett az év legnépszerűbb zenéit is meghallgathattuk a szettjében, melyet látványos lézershow és tűzijáték kísért.


Írta: Andi
Fotók: Andi