Ugrás a fő tartalomra

A Dal 2016: Mi őket küldenénk Stockholmba

Már nincs 10 nap és indul az idei Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatója, A Dal. A zsűriben nyilván nálunk nagyobb szakértelemmel (Zséda, Pierrot, Frenreisz Károly, Both Miklós) véleményezik majd a produkciókat, mégis vettem a bátorságot és megosztom veletek, hogy én kiket küldenék a nemzetközi versenyre, Stockholmba.


Véleményem szerint az idei verseny mezőnye finoman szólva sem a legerősebb, láttunk, hallottunk már sokkal színvonalasabb előadókat, sokkal jobb dalokkal indulni. A 2016-os felhozatal abszolút győztesét számomra már most Gáspár Laci jelenti, Love and Bass című számával. Laci tehetsége nekem sosem volt kérdéses (nem, akkor sem, mikor nem volt reflektorfényben!), egészen kivételes hangszíne van, amellyel nagyon ügyesen bánik. A Love and Bass pedig tökéletesen passzol az előadó folyamatosan megújuló stílusához. A zenét Laci mellett Ferencz Péter (Peet) és Tóth Marcell, a szöveget pedig Orbán Tamás jegyzi.



Ha valami érthetetlen okból kifolyólag Laci kiesne a versenyből, akkor a második helyre szintén egy férfi előadót jelölnék, mégpedig Freddie személyében. Az énekes már a Rising Star tehetségkutatóban meggyőzött arról, hogy helye van a hazai zenei palettán, ám Pioneer számával a nemzetközi mezőnyben is adnék neki némi esélyt. A Pioneer zenéjét Szabó Zé, szövegét pedig Csarnai Borbála szerezte.


Dobogóm harmadik helyére egy hölgy is felsorakozik. Az általam időnként a magyar Christina Aguileraként emlegetett Tolvai Reni hatalmas fejlődésen ment keresztül az eltelt években, amely vélhetően stílusváltásának is köszönhető. Ezzel a dögös, fülledt vonallal iszonyatosan megnyerő. A Fire zenéjét Szepesi Zsolt, szövegét pedig Todd Williams kreálta.


Írta: Nikkk