Ugrás a fő tartalomra

Polyák Rita: „Folyamatosan zenéltem az évek alatt” – interjú + klip

Polyák Rita arcát legtöbben az RTL Klub csatornáján futó Éjjel-Nappal Budapestből ismerhetik. Sokaknak meglepő lehet ezek után, hogy a napokban előrukkolt A gyűrű súlya című számával, klipjével, amelyet eddig több mint 16.000.-en tekintettek meg a Youtube-on.

Fotó: Csányi István


Nikkk2007-ben feltűntél a Csillag Születikben, ám ezt követően a nagyközönség inkább színészként láthatott téged a képernyőn. A háttérben továbbra is jelen volt életedben zene? 

Rita: Természetesen igen! Folyamatosan zenéltem az évek alatt, voltak saját zenekaraim, vokáloztam, színházakban játszottam, voltam hajón, szóval minden a zene körül forgott és forog a mai napig. Az tény, hogy a sorozat kezdete óta kicsit háttérbe szorult, de mióta már szereplőként nem dolgozom, a rendezői feladataim nagyobb időbeni szabadságot hagynak, így most új emberekkel beindulhatott egy igazi kis műhelymunka.

NikkkMost végre kijöhetsz egy olyan dallal, ami zeneileg, és a szövegileg is a tiéd. Mi a szám története? 

Rita: A szám egy rendkívül szöveg centrikus dal. Történetét tekintve egy olyan lányról szól, aki váratlanul szerelmes lesz egy férfibe, aki viszont szereti őt, de kiderül, hogy a férfinek van egy kapcsolata. Az ebből adódó érzelmi és erkölcsi kérdéseket, vívódást írja le a dal.

NikkkHogyan szerzed a dalaid?

Rita: Nálam ez teljesen változó… Legtöbbször a nagyon kedves gitárosommal, Szűcs Jánossal szoktunk ötletelgetni, gyakran egy beszélgetés is el tudja indítani a folyamatot! Máskor pedig egy hosszú munkanap után hazaérve, megállok egy pillanatra, végigpörgetem magamban a nap történéseit és egyszer csak beugrik egy gondolat, egy dallam-részlet és ilyenkor szinte percek alatt tud megszületni egy dal! Ez annak a tipikus esete, amikor egyszerűen csak kiszakad egy érzelem. A most megjelent dal is pontosan így készült.

NikkkMesélj nekünk a klipforgatásról! Kié az alapötlet? Hány órán át forgott? 

Rita: Nagyon hálás lehetek a sorsnak, mert az Éjjel Nappal Budapest forgatásai során fantasztikus emberekkel ismerkedhettem meg, mind emberileg mind szakmailag. A klip operatőre Oláh István, a vágója pedig Csákány Mónika voltak! Amikor megmutattam nekik a dalt, mindannyian ugyan arra gondoltunk, nem is kellett nagyon a koncepciót egyeztetni. Egy olyan képi világot szerettünk volna, ami abszolút letisztult, egyszerű, de a vívódás különböző stádiumait tükrözi, egyben nem vonja el a szöveg mondani valójáról az figyelmet. Ezért is lett a klip fekete-fehér. A sminket Balassa Nicole, a hajamat Fashion Hair- Bársony Tóth Klaudia kreálták. A képeket a Beton Stúdióban készítettük Csányi Pistivel és mivel fantasztikus volt a csapat, kb. 3-4 óra alatt sikerült felvennünk mindent.

NikkkEmlítetted, hogy rendezőként is megállod a helyed az ÉNB stábján belül. Ez az irány mióta vonz téged? Az elején mi jelentette számodra a legnagyobb kihívást? 

Rita: Már a forgatások kezdete óta érdekelt a rendezés, és a csatornának hála, lehetőséget kaptam arra, hogy beletanuljak. Minden stábtag nagyon segítőkészen áll hozzám és szépen lassan sikerült megtanulnom. Megmondom őszintén, sokkal nehezebb feladatnak bizonyul, mint amilyennek képzeltem, de pont ezért még nagyobb kihívás. Már pedig engem ez éltet! A régi szereplőtársaimmal is nagyon jó maradt a kapcsolat, szóval rájuk is számíthatok! Nagyon-nagyon megszerettem ezt a munkát.

NikkkVan olyan előadó, akire példaként tekintesz? 

Rita: Konkrét kedvencem nincs, ugyanis szeretem nem elfogultan hallgatni a dalokat. Szeretem nem az előadótól függővé tenni, hogy tetszik-e egy dal vagy sem. Nekem mindig is a szöveg volt a lényegesebb, és ha még mellé egy fantasztikus dallam is társul az már csak hab a tortán! Aretha Franklin, Etta James természetesen örök kedvencek, szeretem a 20-as éveket, Karády Katalin zenéit, de a mai Belmondo számait is…. Szóval egy a lényeg, hogy ne legyen tucat zene, valami fogjon meg egy dalban!



Ha pedig Ritát szeretnétek élőben is hallani, akkor december 5-én látogassatok el Szentendrére, ahol a The Voice tehetségkutatóból is ismert Schwartz Dávid, valamint növendékei és sztárvendégei egy igazán nemes célért énekelnek. A tavalyi 'Hangot adunk' jótékonysági koncerthez hasonlóan, ebben az évben is a szentendrei Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpont ad otthont az eseménynek, melynek célja a Budai Gyermekkorház Epilepszia Centrumának támogatása és ezáltal az ott kezelt kis betegek gyógyításának elősegítése.