Az Európa Könyvkiadó őszi-téli kínálata visszasodor minket a múltba, majd újra a jelenbe repít. Líra és borzongás, történelmi dráma és misztikus nyomozás keveredik a sorok között.
„Nem tiltani, hanem inspirálni szeretnénk” - interjú az 500 gramm zöldség mindennap, változatosan szerzőjével, Petri Nórával

A hónap elején megjelent Dr. Schwab Richárd belgyógyász-gasztroenterológus és Petri Nóra táplálkozási tanácsadó közös könyve, az 500 gramm zöldség mindennap, változatosan. A kötetet a Corvina Kiadó gondozta. Az írás közérthetően mutatja be, miért kulcsfontosságú a bélflóra egyensúlya, és hogyan tehetünk mindennap az egészségünkért - napi fél kiló zöldség segítségével.
Mai interjúmban Nórával nemcsak a friss, ropogós könyvet, hanem kulturális fogyasztási szokásait is érintettük.
Nóra, milyen olvasási szokásaid vannak? Mennyire gyakran olvasol? Egyszerre egy könyvet olvasol végig, vagy párhuzamosan többet is?
Mindennap olvasok, még ha csak néhány oldalt is. Szeretem váltogatni a műfajokat - egyszerre több könyv is ott van az asztalomon, az éjjeli szekrényemen: szakmai, inspiráló, gasztronómiai és valami könnyedebb, lelki feltöltődést adó olvasmány. A reggeleket inkább szakmai, a késő estéket irodalmi könyvekkel töltöm, mert másként hangolnak.
Melyik az a könyv, amit szerinted mindenkinek el kellene olvasnia?
Dr. Peter Attia könyve számomra különösen fontos volt, mert gyakorlati, tudományosan megalapozott útmutatást ad az egészség és a hosszú távú életminőség javításához. Részletesen tárgyalja, hogyan lehet az életmódot, a táplálkozást és a mozgást tudatosan alakítani a betegségek megelőzése érdekében. Ami különösen megfogott, az a hangsúly, hogy az egészség nemcsak rövid távú eredményekről szól, hanem az évtizedeken át fenntartható szokásokról.
Ha szépirodalomról beszélünk, akkor Krusovszky Dénes - Akik már nem leszünk sosem című könyve ragadott magával: mélyen megérintett, és hosszú ideig velem maradt a hangulata és a gondolatai.
Miért tartottad fontosnak, hogy belevágjatok az 500 gramm zöldség mindennap, változatosan megírásába?
Az volt a célunk, hogy az 500 gramm zöldség ne egy lehetetlen egészségügyi ajánlás legyen, hanem egy élvezetes, mindennap megvalósítható szokás. Szerettük volna megmutatni, hogy egyszerűen beszerezhető alapanyagokból is lehet változatos, színes zöldségételeket készíteni. Alapvetően ösztönözni szeretnénk az embereket, hogy Richárd ajánlása szerint nap mint nap minél több, minél színesebb zöldséget egyenek.
Ahogy már említetted társszerződ is akad, Dr. Schwab Richárd személyében. Hogyan képzeljük el a közös munkátokat?
Richárd szakmai alapossága és orvosi tapasztalata tökéletesen kiegészítette az én életmódszemléletemet. Ő hozta a tudományos megalapozottságot, én pedig a gyakorlati, a konyhai és az életviteli oldalát. Én kerestem meg Richárdot az ötletemmel, és szerencsére azonnal vevő volt rá: ilyen gyakorlati, mindenki számára elérhető kézikönyv még nem létezett a piacon.
Milyen érzés volt először a kezedben tartani a kész művet?
Felemelő. Olyan, mint amikor egy évek óta dédelgetett álom valóra válik. Amikor először kinyitottam, és láttam a színes zöldségeket, a fotókat, a gondolatainkat nyomtatásban - az volt az a pillanat, amikor éreztem: ez nemcsak egy könyv, hanem üzenet is.
Az első gondolatom az volt, hogy végre valami, ami kézzel fogható, ami nem digitális, amit évek múlva is le lehet venni a polcról, átlapozni, és újra inspirációt meríteni belőle. Jó érzés, hogy valami maradandót hoztunk létre - nyomot hagyni igazán különleges élmény.
És mindemellett a visszajelzéseket olvasni is rendkívül motiváló: látni, hogy az üzenet eljut az emberekhez, és valódi változást indít el.
Milyen kulturális élménnyel (film, könyv, színház, zene, kiállítás) töltődsz leggyakrabban? Miért?
A zene a mindennapjaim része - főzés közben leginkább instrumentális, chill vagy jazz zenéket hallgatok, mert segít kapcsolódni, ellazulni és új nézőpontokat találni. A filmeket többnyire a streaming szolgáltatókon fogyasztom. Ritkán jutok el moziba, inkább színházba járok, a kortárs darabok inspirálnak, és az új köntösbe öltöztetett klasszikusokat is élvezettel nézem. Kiállítások közül a fotókiállítások a nagy kedvenceim, akár külföldre is elutazom miattuk. Ilyenkor mindig kihasználom az alkalmat, hogy a helyi gasztronómiát is felfedezzem - számomra a kultúra és az étel kéz a kézben jár.
Inkább a spontán kulturális élményekkel sodródsz, vagy az előre megtervezett programokat szereted jobban?
Mindkettőnek megvan a varázsa, de talán a spontán élményekhez dobnak fel jobban. Sokszor egy előre be nem tervezett koncert, egy galéria, amibe csak "belebotlom", adja a legtöbb inspirációt. Ezek a pillanatok a legéletszerűbbek és a legigazibbak.
írta: Hatos Niki
A hónap elején megjelent Dr. Schwab Richárd belgyógyász-gasztroenterológus és Petri Nóra táplálkozási tanácsadó közös könyve, az 500 gramm zöldség mindennap, változatosan. A kötetet a Corvina Kiadó gondozta. Az írás közérthetően mutatja be, miért kulcsfontosságú a bélflóra egyensúlya, és hogyan tehetünk mindennap az egészségünkért - napi fél kiló...
A Fish! ismét odacsapott: a napokban megjelent legfrissebb nagylemezük, a Se csendben, se halkan, amely pontosan azt adja, amit a rajongók várnak tőlük - lendületet, őszinteséget és egy jó adag pimasz humorral tálalt társadalmi tükörképet.



